Boeren, ondernemers, vakbondsleden, jongeren, consumenten, wetenschappers, juristen en klimaat- en dierenactivisten uit het hele land zijn vandaag in Amsterdam op straat bij de Manifestatie voor duurzame en eerlijke handel. Daarmee protesteren ze tegen de handelsverdragen CETA, TTIP en TiSA. Het protest heeft zich ontwikkeld tot een breed maatschappelijk verzet, niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, Canada en de Verenigde Staten.

Steunverklaring aan de Walen

Amsterdam, 22 oktober 2016 - Boeren, ondernemers, vakbondsleden, jongeren, consumenten, wetenschappers en milieuactivisten uit het hele land zijn vandaag in Amsterdam op straat bij de Manifestatie voor duurzame en eerlijke handel. Acht duizend mensen protesteren zo tegen de handelsverdragen CETA, TTIP en TiSA. Het protest heeft zich ontwikkeld tot een breed maatschappelijk verzet. De manifestatie is georganiseerd door de FNV, Greenpeace, Milieudefensie, foodwatch, SOMO en Transnational Institute. De Consumentenbond sloot zich daar onlangs bij aan. FOTO MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

FOTO’s MARTEN VAN DIJL / MILIEUDEFENSIE

De demonstranten stuurden vanaf het Museumplein ook een steunverklaring naar Wallonië. Gisteren hebben Europese leiders geen toestemming kunnen geven voor de ondertekening van CETA, het handelsverdrag van de EU met Canada. Cruciaal bleek het verzet van de Waalse minister tegen dit handelsverdrag. Jurjen van den Bergh, namens de organisaties: “De Walen hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd en hebben net als wij besloten dat de deal nog niet goed genoeg is. Wij zijn de Walen dankbaar. Door hun verzet kunnen wij ook in Nederland blijven pleiten voor echt eerlijke en duurzame handel.”

Tractoren in Amsterdam

Het verzet komt uit alle hoeken en geledingen van de samenleving. Zo komen er ook kunstenaars uit Terneuzen en boeren uit de Achterhoek die met tractoren in de demonstratietocht door de hoofdstad rijden. De manifestatie begon op het Museumplein om 13.00  uur, waar sprekers van de verschillende maatschappelijke organisaties de bezwaren van hun achterban tegen foute handelsverdragen verwoorden. Sinds 14.00 uur trekt de kleurrijke stoet door de stad, waarna de demonstratie weer eindigt op het Museumplein rond 16.00 uur.

Verzet breidt zich uit

 

Ruim 8000 burgers uiten vandaag hun zorgen. Het verzet tegen CETA, TTIP en TiSA breidt steeds verder uit. De manifestatie is georganiseerd door de TTIPAlarm coalitie van FNV, Greenpeace, Milieudefensie, foodwatch, SOMO en Transnational Institute. De Consumentenbond sloot zich onlangs aan. En ook de Nederlandse melkveehouders van de Dutch Dairymen Board, Ondernemers van Nu en tientallen maatschappelijke organisaties en politieke partijen doen mee aan het protest.

Niemand is tegen handel

“Niemand is tegen handel, tegen handelsverdragen. Niemand is ook tegen Canadezen en Amerikanen. Maar op dit moment stellen de Nederlandse regering en de Europese Commissie de belangen van multinationals boven de belangen van burgers en de maatschappij en dat is onacceptabel”, zegt van den Bergh.  “Deze verdragen zijn een bedreiging voor onze rechtstaat, volksgezondheid en milieu. Ze ondergraven de bescherming van werknemers, consumenten, boeren, natuur en milieu. Als ze eenmaal getekend zijn, komen we er moeilijk vanaf. We kunnen ze nog tegenhouden, maar dat moet nu!”

Bron Milieudefensie.

Categorieën: Nieuws, Economie, Mensenrechten, Voedsel, Politiek
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk