De documentaire De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog, eind vorig jaar uitgezonden door de KRO, heeft zaterdag in het Noord-Italiaanse Trente twee prijzen gekregen op het Religion Today Filmfestival: een International Jury Award en een SIGNIS Jury Award.

De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog werd geproduceerd door Nachtzon Media in nauwe samenwerking met de KRO en werd geregisseerd door Anne Christine Girardot . Op 27 december 2015 werd de film uitgezonden bij de KRO.

De film gaat over de trappisten van Abdij Sion in Diepenveen, die vanwege het sluiten van hun klooster een nieuw bestaan hopen op te bouwen op Schiermonnikoog. Dit Waddeneiland is genoemd naar de cisterciënzer monniken die er in de middeleeuwen woonden.

Het Religion Today Filmfestival kent prijzen in drie categorieën toe: speelfilms, korte films en documentaires. Voor die laatste categorie waren er 21 inzendingen.

De Nederlandse inzending kreeg zowel een International Jury Award voor de beste documentaire als een SIGNIS Jury Award. Die laatste prijs is ingesteld door World Catholic Association for Communication. Religion Today Film Festival is een Internationaal film festival dat de dialoog tussen verschillende religies en culturen wil bevorderen.

De film werd geprezen om zijn originele vertelling: dappere monniken die in een tijd van ontkerkelijking alles achter zich laten om helemaal opnieuw te beginnen. Opvallend vond de jury ook dat de monniken zich zo durfden te laten zien en open waren over hun dromen en twijfels.

De film eindigt met een cliffhanger: zou het de 4 monniken lukken een nieuw bestaan op te bouwen op het kleine Waddeneiland. Regisseur Anne Christine Girardot blijft de monniken volgen de komende jaren. En hoopt met deze erkenning financiering te vinden voor het vervolg.

 

Categorieën: Fotografie en film, Nieuws
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu