De Chinese autoriteiten hebben eerder deze week zeven Tibetaanse monniken uit het Tsendenklooster in Sog, Nagchu gearresteerd. Waar ze van verdacht worden is niet bekend. Het gebied staat bekend als een voor de Chinese autoriteiten roerige regio.

Kaart Sog Tibetaans ChinaVolgens Radio Free Asia, die het bericht van de arrestatie verspreidde, gaat het om de monniken  Namgyal Tsültrim, Lodoe Tenzin, Tsültrim Gongji, Tsültrim Namgyal, Thabkey Lhundup, Jigme Tsültrim en Jigme Drakpa.  Tibetanen in Sog zeggen dat de arrestaties plaatsvonden wegens het overtreden van de door Peking vastgelegde regels en het uitwisselen van tekst en beeld van en over Tibet. Namgyal Tsültrim is al eerder aangehouden, in 2011, op verdenking van het onderhouden van contacten buiten de regio. Na zeven dagen werd hij vrijgelaten. Op 6 oktober 2012 werd hij opnieuw aangehoudenen overgebracht naar het Nagchu detentiecentrum waar hij vijf maanden verbleef. Daarna zat hij drie maanden gevangen in de Tuelung gevangenis.

De Chinese autoriteiten hebben volgens RFA ongeveer vijftig beveiligingscamera’s geïnstalleerd rond het Tsendenklooster, bovenop een daar aanwezige politiemacht. De monniken leven volgens RFA in een constante staat van angst en intimidatie. Zelfs in het klooster worden ze niet met rust gelaten.

Bron RFA. Omslagfoto bewakingscamera in het Seraklooster, foto Ronald Bruining.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk