Het Arabische persbureau WAM en de krant Gulf News melden dat in een week tijd in Birma (Myanmar) twee moskeeën door boeddhisten met de grond gelijk zijn gemaakt. De sloop van de eerste moskee was al bekend geworden. De gebedshuizen zijn aangevallen en vernield door nationalistische boeddhisten die tegen de invloed van de islam in Birma zijn.
Gulf News schrijft in een hoofdartikel het ironisch te vinden dat de intrinsieke kern van het boeddhisme vrede is maar het boeddhistisch Birma opgeschrikt wordt door incidenten en rellen. De vernietigde moskeeën waren in Kachin en Bago in de deelstaat Rakhine, waar al vaker zinloos geweld tegen de moslimminderheid Rohingya plaatsvond.
De redactie van Gulf News uit ook kritiek op de regering van Aung San Suu Kyi die zich als een toeschouwer gedraagt in plaats van op te treden tegen de boeddhistische extremisten. De krant schrijft dat Suu Kyi, die jarenlang gevangen zat omdat ze opkwam voor de onderdrukten in Birma, de benarde situatie van de Rohingya moslims in Birma zou moeten begrijpen.
Suu Kyi moet deze gewelddadige golf van boeddhistisch nationalisme beteugelen. Een VN-functionaris vreest, zo meldt de krant, dat de Birmese regering de vernietiging van de moskee niet zal onderzoeken en vindt dat een verkeerd signaal.
Barbara Steadfast Dharma zegt
Voor zover ik het conflict in Birma kan begrijpen, is het veeleer een etnisch conflict dan een religieus conflict. De etnische grenzen vallen in dit geval samen met de religieuze grenzen, daarom lijkt het boeddhisten tegen moslims. Volgens mij gaat het om Rohingya’s die seperatistische verlangens hebben, en de Bamar die dat niet accepteren.
Feitelijk zijn het dus twee bevolkingsgroepen die elkaar niet lusten en niet twee religies die elkaar bestrijden. Maakt het niet minder verderfelijk en verdrietig, maar is wel wetenschap waarmee de discussie wat zuiverder gevoerd kan worden.