Het complete tekenarchief van zuster Maria Adriaens (1939) komt op dinsdag 14 juni in handen van het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA). Deze unieke verzameling bestaat uit ca. 10.000 Zen-‐zien-‐tekeningen in het kader van de spirituele oefenweg zoals Frederick Franck die ontwikkelde.
Die weg begon in de jaren ’70 van de vorige eeuw en eindigde met de uitgave van haar boek Ruimte Zien in 2003. De verzameling omvat ook een groot aantal boeken en enkele originele werken van haar leraar Frederick Franck (1909-‐2006) de grondlegger van ZZT. Franck, geboren in Maastricht, werkte drie jaar samen met Albert Schweitzer (1875-1965) –arts, zendeling, theoloog, filosoof en musicus- en ontving in de VS een eredoctoraat in Schone Kunsten. Hij woonde vanaf 1945 vlakbij New York waar hij de ruïne van een18e eeuwse watermolen restaureerde als een ‘trans-‐religieuze oase van innerlijkheid’.
Maria Adriaens (1939) behoort tot de Congregatie van de Zusters van Schijndel en was werkzaam als onderwijzeres. Al vanaf 1973 was ze met zenmeditatie bezig en in 1980 kreeg ze de mogelijkheid om een cursus bij Frederick Franck te volgen. Deze vroeg nadat hij haar tekeningen had gezien of hij haar mocht opleiden, zoals een leerling onderricht ontvangt van een zenmeester. Van 1980 tot 1994 volgde een periode van studiereizen naar Frederick Franck in Amerika en, samen met hem, in Europa.
Franck bond zich niet aan een bepaalde religieuze traditie. Hij respecteerde ze allemaal en vond in elke traditie een gelijke, universele kern. Frederick Franck wordt vaak een vroege bruggenbouwer tussen oosterse en westerse spiritualiteit genoemd. Hij is auteur van tal van boeken over zenboeddhisme en tekenen. Tekeningen van Franck zijn in de vaste collectie van meer dan twintig musea over de hele wereld opgenomen, o.a. in het Museum of modern Art in de VS en het Tokyo National Museum.
Zen-‐zien-‐tekenen is de jongste loot aan de stam van de vele zenkunsten, zoals boogschieten, (Kyudo), inktschilderen, (Sumi-‐e), de weg van de thee, (Chado) en bloemschikken (Ikebana). Zen-‐zien-‐tekenen is een vorm van helder gewaarzijn, waarin oog, hand en hart samenvallen met dat wat getekend wordt, in geraaktheid en verwondering. In 1982 gaf Franck aan Maria de bevoegdheid het zen-‐zien-‐tekenen door te geven aan anderen en sindsdien heeft ze ook ontelbare cursussen en workshops gegeven.
Zij heeft twee formele opvolgers aangewezen: Lenie Otten en Leo van Vegchel. Dit tweetal heeft een stichting Zen Zien Tekenen opgericht, die zal dienen als overlegplatform voor de nieuwe eigenaar van de collectie: het Nederlands Boeddhistisch Archief. De doelstelling van de stichting is: Het uitdragen van gedachtegoed en oefenpraktijk van het zien-tekenen, zoals door Frederick Franck, Maria Adriaens en hun opvolgers tot stand gebracht en onderhouden. En daaruit blijkt dat deze nieuwe stichting zich niet bekommert om het erfgoed van grondlegger Frederick Franck maar ook om het in leven houden en verspreiden van de zien-‐tekenen-‐praktijk.
De verklaring van overdracht wordt op dinsdag 14 juni ondertekend in het Sint Jozefklooster in Schijndel waar Maria woont. NBA en Stichting Zen Zien Tekenen zeggen verheugd te zijn over deze historische overdracht. Bij het conserveren van de collectie zal het NBA samenwerking zoeken met de Rijksuniversiteit Leiden, die van oudsher geïnteresseerd is in het boeddhisme.
bart zegt
Wat een oeverloos ge…….Irma Roefs van Galerie Amber is officieel agent in Nederland van de werken van Frederik Frank, Zijn vrouw Claeske en Frederick zijn door haar naar Nederland gehaald. Tekeningen en schilderijen van Frederick Franck zitten in de vaste collectie van haar Gallerie. Ook verzorgde zij het contact tussen ‘Het stedelijk museum’ en Frederick. Ze is ook verantwoordelijk voor verschillende uitgave van de boeken van Franck in het Nederlands. Een second opinion kan soms een ander licht op een zaak werpen
Joop Ha Hoek zegt
Het een sluit het ander niet uit.