De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump krijgt voor zijn anti-Islamhouding steun vanuit boeddhistisch Birma. De beruchte boeddhistische organisatie bekend als Ma Ba Tha, een groep van islamofobische, seksistische en gewelddadige monniken, blijkt de antimoslim retoriek van Trump wel aan te spreken. De jeugdleider van de groep die gelieerd is aan Ma Ba Tha, Ko Ko Latt, zei te hopen dat Trump de verkiezingen zal winnen. Hij zegt dat Donald Trump ‘het gevaar door moslims begrijpt’ Ko Ko Latt: ‘ Nu blijkt dat onze strijd een mondiaal probleem is en dat de Islam niet alleen een bedreiging voor Birma is maar voor de hele wereld.’
De anti-islamitische beweging in Birma wordt geleid door Ashin Wirathu, die ook wel bekend staat als ‘de boeddhistische Bin Laden’. De islamitische Rohingya-bevolking, een in het overwegend boeddhistische Birma zwaar vervolgde moslimminderheidgroep, maakt zich ernstig zorgen over de populariteit van Trump onder een deel van de Amerikanen. Een man, wiens dorp in 2012 door een boeddhistische menigte in brand gestoken is, vertelde de nieuwssite The Daily Beast: ‘De uitspraken -van Trump- over moslims (…) maken me nerveus omdat de internationale gemeenschap onze enige hoop is.’ De huidige Amerikaanse president Barack Obama heeft Birma ernstig bekritiseerd over het vernederen, verdrijven en vermoorden van de Rohingya. Ook de Dalai Lama sloot zich bij die kritiek aan.
Frans-Jozef zegt
Hallo Boeddhistisch dagblad, hoe komt het dat er in dit artikel gesproken wordt van een anti islamitische boeddhistische organisatie. Is dat niet net zoiets als een vlees etende vegetarische organisatie? Wat is daar de redenering achter? Is het feitelijk zo dat die organisatie boeddhistisch is? Wanneer is een organisatie boeddhistisch? Ik krijg het even niet helder. Kun je me even op weg helpen hiermee? Ben benieuwd naar de uitleg.
Dirk zegt
De organisatie waar over wordt gesproken is een collectief van boeddhistische monniken. Ze dragen het oranje gewaad, wonen in een tempel, gaan op aalmoesronde etc.
Op veel manieren zijn ze boeddhistische monniken zoals we dat zien over de hele wereld. Maar hun leider Ma Ba Tha, heeft een overtuiging dat ze nationalisme moeten toevoegen in hun geloof. Hier komt de angst en boosheid richting Islam vandaan alsmede hun gewelddadige gedrag en politieke overtuigingen.
Gaan ze daarmee tegen de Buddhistische leer in? Ja denk het wel. Maar is het daarmee niet meer Boeddhistisch? Dat vind ik wat te makkelijk gezegd.
Frans zegt
Ik raak hierdoor wel nieuwsgierig naar wat Trump van boeddhisten vindt.
en:
Mijn leraar zegt dat ik alles zelf moet onderzoeken, of het voor mij klopt wat ik van hem te horen krijg, ik weet niet wat HIJ hier van zegt, maar ik denk dat deze boeddhisten in Birma geen boeddhisten zijn voor zover ik het snap… Ze kunnen zich, voor zover ik het snap, zichzelf wel boeddhisten noemen. Maar snappen doe ik het niet.
kees moerbeek zegt
Je leraar is gewoon een mens, Frans. Bij HIJ denken velen aan God, Jezus of de Heere.
Of die boeddhisten nu wel of niet echte boeddhisten genoemd mogen worden is niet relevant. Afgaande op hun intenties en handelwijze volgen ze het Achtvoudige Pad niet en dan druk ik me mild uit.
Als je pak koopt waar melk op staat en er zit tomatensap in, dan wekt dit verwarring. Uit die verwarring kan iets moois voortkomen. Meer aandacht voor het welzijn van koeien bijvoorbeeld :-) https://www.youtube.com/watch?v=CZ7cZ8yLThA