Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet (ICT), heeft vandaag op deze Internationale Mensenrechtendag, zeventienduizend steunbetuigingen voor de petitie tegen martelingen in Tibet aan de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Kees van Baar overhandigd. Hiermee wordt de drie maanden durende campagne ‘China, Stop! Met het doodmartelen van Tibetanen’ volgens ICT succesvol beëindigd.

ICT overhandigen 17.000 handtekeningen 10 december 2015

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet (ICT), overhandigde vandaag zeventienduizend steunbetuigingen voor de petitie tegen martelingen in Tibet aan de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Kees van Baar.

Kees van Baar liet tijdens de overhandiging van de petitie weten dat China zich steeds meer de bezorgdheid van de internationale gemeenschap aantrekt over mensenrechtenkwesties. ‘Het is daarom belangrijk dat de Nederlandse regering onderwerpen zoals marteling in Tibet blijft aankaarten. Daarbij spelen ICT ’s publieksacties zoals deze, een belangrijke rol.’

Tsering Jampa reageerder daarop: ‘Voor het Tibetaanse volk, dat geen stem heeft onder de Chinese bezetting, is het van levensbelang dat de Nederlandse regering zich uitdrukkelijk uitspreekt voor de bescherming van hun fundamentele rechten. ICT is dan ook verheugd met de uitspraak van de mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en met de enorme blijk van solidariteit van het Nederlands publiek met het Tibetaanse volk. Dit geeft een krachtig signaal af aan China en hoop voor Tibetanen in Tibet.’

Gisteren sprak het VN Comité Tegen Martelingen zich kritisch uit tegen martelpraktijken door China in Tibet. In haar conclusie roept het VN Comité China op zich te houden aan het internationale verdrag op het verbod van marteling en een onafhankelijk onderzoek in te stellen om de doodsoorzaak van Tenzin Delek Rinpoche vast te stellen. Tenzin Delek Rinpoche, een gerespecteerde boeddhistische leider overleed op 12 juli in gevangenschap, vermoedelijk als gevolg van martelingen.

In Tibet zijn er ruim 600 politieke gevangenen en zij worden allen gemarteld.

Het wordt door de Chinese autoriteiten ingezet ter afschrikking tegen iedere vorm van politiek verzet, vaak met fatale gevolgen. Soms laten de Chinese autoriteiten ernstig zieke gevangenen vrij, uit angst dat ze in de gevangenis zullen sterven. De meesten van hen zijn na hun vrijlating voor hun naasten fysiek onherkenbaar en vaak zwaar getraumatiseerd.

International Campaign for Tibet zet zich in voor mensenrechten en democratische vrijheden voor het Tibetaanse volk.

Bron ICT.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Zeventienduizend Nederlanders tekenen tegen marteling door China in Tibet

  1. Vanessa schreef:

    Geweldig resultaat. Nu hopen dat het serieus genomen wordt.

Menu