Als TTIP niet vroegtijdig op de onderhandelingstafel sneuvelt, dan zal er in Nederland een referendum over het omstreden handelsverdrag komen. Dat maakte het vandaag opgerichte Platform TTIP referendum bekend. Het handelsverdrag waarover de EU en de VS sinds 2013 onderhandelen ligt de laatste maanden zwaar onder vuur.
Er is veel kritiek op het geheime karakter van de onderhandelingen en er zijn grote zorgen dat het verdrag de democratie zal ondermijnen. Daarom start het Platform TTIP Referendum vandaag op een petitie om in Nederland een referendum te organiseren.
Het Platform TTIP referendum is een initiatief van Meer Democratie, foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute (TNI). De initiatiefnemers verwachten dat nog veel meer organisaties zich de komende tijd zullen aansluiten bij het Platform. De zorgen over TTIP worden heel breed gedragen en mensen zijn om veel verschillende redenen kritisch op TTIP.
Daarom is het volgens de initiatiefnemers onacceptabel dat TTIP met zoveel geheimhouding gepaard gaat. “TTIP wordt het grootste handelsverdrag in de geschiedenis met verstrekkende gevolgen. Het zal grote consequenties hebben voor onze democratie en voor de manier waarop we ons land besturen. Als de onderhandelingen ondanks alle kritiek en verzet toch worden afgerond, dan is de burger aan zet en moet er een referendum komen”, stellen Niesco Dubbelboer van Meer Democratie en Jurjen de Waal van foodwatch namens het Platform TTIP referendum.
Verzet werkt
“Minister Ploumen stelt dat de bezwaren tegen TTIP ‘achterhaald’ zijn, maar niets is minder waar. Ook met de cosmetische aanpassingen die zij voor ogen heeft in ISDS leveren we onze democratie met TTIP uit aan multinationals. Ploumen zegt dat de Commissie deze concessie deed vanwege het verzet tegen TTIP, dat sterkt ons in onze strijd om het TTIP helemaal van tafel te krijgen,” zegt Geert Ritsema van Milieudefensie.
Petitie voor referendum van start
Het referendum komt pas in beeld als er onverhoopt een deal ligt tussen de VS en de EU. Eerst moeten de onderhandelingen nog worden afgesloten, en vanwege de toenemende kritiek op TTIP is het maar de vraag of dat gaat gebeuren. Als dat toch lukt dan zal het verdrag eerst door het Europese Parlement en daarna door de Eerste en Tweede Kamer moeten worden aangenomen. Dit kan in de loop van 2016 gebeuren. Vanaf dat moment is het mogelijk om in Nederland een referendum te organiseren. Daarvoor moeten dan wel in korte tijd 300.000 handtekeningen worden verzameld.
“Er zijn pogingen gaande om te zorgen dat TTIP en CETA alleen goedkeuring behoeven van de Europese instellingen. Ook in dat geval willen wij een referendum. Wij willen hierbij een krachtig signaal geven dat dit verdrag er niet zonder referendum door kan komen. Het gaat om de soevereiniteit van de Nederlandse democratie”, zegt Niesco Dubbelboer.
Mogelijk eerder naar stembus voor CETA
De onderhandelingen voor TTIP zijn nog volop bezig, maar de onderhandelingen voor CETA, een gelijksoortig handelsverdrag met Canada, zijn een jaar geleden al afgerond. De verwachting is dat CETA begin 2016 zal worden ondertekend in de EU. Daarna volgt goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.
“CETA is eigenlijk TTIP via de achterdeur. De meeste grote Amerikaanse bedrijven hebben een Canadese vestiging en zo een beroep doen op CETA. Mocht CETA eerder worden ondertekend dan TTIP dan zullen we ook daarover een referendum organiseren. Het is voor Nederland van groot belang dat deze verdragen er niet zonder inspraak van de Nederlandse burger in stilte doorheen worden gedrukt.” Aldus Hilde van der Pas van TNI.
Demonstratie op 10 oktober
Op zaterdag 10 oktober vindt vanaf 13.00 in Amsterdam een grote demonstratie tegen TTIP en CETA plaats op het Jonas Daniel Meijerplein. Hier zal het Platform TTIP referendum aanwezig zijn en kan de petitie door aanwezigen getekend worden.