Op de eerste Vietnamese boeddhistische begraafplaats die eind vorige maand in het Duitse Dresden in gebruik genomen is, zijn veel boeddhistische symbolen te zien. Maar een hakenkruis- de swastika, ontbreekt. In Vietnam is dit kruis vaak aanwezig op begraafplaatsen, tempels of andere boeddhistische heiligdommen, en wordt het –al ver voordat het boeddhisme ontstond- beschouwd als een teken van wedergeboorte en binnen andere religies als symbool voor geluk en voorspoed.
Het hakenkruis- voor velen het symbool van de door nazi’s aangerichte verschrikkingen en ideologie, is in Duitsland verboden. De beheerder van de Vietnamese begraafplaats houdt rekening met de in Duitsland levende gevoelens, waardoor de swastika op deze begraafplaats ontbreekt, hoewel het binnen het Vietnamees boeddhisme gebruikte hakenkruis een andere vorm heeft- de haken zijn tegen de klokrichting gericht, dan dat van de nazi’s, dat ook een slag gekanteld is. ‘Het boeddhisme leert ons extremen te vermijden en evenwicht te bewaren in het leven. Om die redenen hebben we besloten dit symbool niet te plaatsen op deze plek,’ zegt een woordvoerder van de Duitse Vietnamese gemeenschap.
Op de begraafplaats van tweeduizend vierkante meter is de blikvanger een tien ton zwaar granieten boeddhabeeld die in het middelpunt van een achtarmig dharmawiel staat. ‘Met het weglaten van de swastika willen we misverstanden voorkomen. En we willen ook niet dat deze plek een ontmoetingsplek wordt voor extreem rechts,’ zegt de woordvoerder. In Dresden is Pegida gevestigd, een xenofobe protestbeweging die in heel Duitsland in het afgelopen jaar anti-vluchtelingendemonstraties heeft georganiseerd.
De opening van de boeddhistische begraafplaats in Dresden is belangrijk voor de Vietnamese gemeenschap in die regio. Vietnamezen wonen al veertig jaar naar (het inmiddels opgeheven) Oost-Duitsland en vormen nu de grootste allochtone bevolkingsgroep in Duitsland. In Duitsland wonen honderdduizend Vietnamezen, waarvan zevenduizend in Dresden. Ongeveer vijfentachtig procent van de Vietnamezen vindt zich boeddhistisch of hangt die beginselen aan. Onder het communistische regiem waren de omstandigheden voor deze bevolkingsgroep extreem moeilijk, omdat het boeddhisme beschouwd werd als een godsdienst.
Het aanleggen van een boeddhistische begraafplaats werd ook na de hereniging vier jaar lang door de autoriteiten belemmerd omdat het boeddhisme in Duitsland nog steeds niet dezelfde erkenning heeft als jodendom, katholicisme of evangelisch Christendom. Overigens worden niet alleen Vietnamezen begraven op deze begraafplaats. Alle boeddhisten zijn er welkom, ongeacht hun etnische achtergrond.
Bron BNN.