Ten minste tien Tibetaanse demonstranten die aandrongen op een gelijke verdeling van voordelen van de Chinese regering aan lokale families, zijn gisteren in de provincie Qinghai gearresteerd. Zo melden bronnen aan Radio Free Asia.

In Yulshul, in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) gelegen in Nangchen (Nangqian), wonen ongeveer honderd Tibetaanse gezinnen die niet in aanmerking komen voor steun van de autoriteiten omdat familieleden elders werkzaam zijn of om elders onderwijs voor hun kinderen te vinden. Deze Tibetanen verzamelden zich afgelopen woensdag bij een staatsbureau en protesteerden met in het Chinees geschreven banners met de slogans ‘”Welvaart, democratie, ontwikkeling, harmonie en waarheid’ tegen deze uitsluiting. Naar hun grieven werd niet geluisterd en ongeveer tien Tibetanen werden aangehouden

Onlangs kondigde de Nangchen County Economic Development Council een project aan om nieuwe huizen te bouwen en beurzen te geven aan studenten in Chumey, een dorp in Nangchen. Echter Tibetanen uit die plaats, die noodgedwongen naar elders waren vertrokken om daar werk te vinden en ook gezinnen die buiten Chumey op zoek gingen naar betere scholen voor hun kinderen, werden niet opgenomen in de lijst van begunstigden van het project.

De in India gevestigde Centrale Tibetaanse Administration (CTA) stelt dat de Tibetanen niet meer deden dan in een protestmars de autoriteiten vragen het besluit te herzien en iedereen gelijk te behandelen, ongeacht hun huidige locatie. Waar de arrestanten verblijven is onbekend.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk