Duizenden Birmese boeddhistische monniken hebben gisteren tijdens een demonstratie in Mandalay (Birma) hun steun betuigd aan de opvatting van president Thein Sein van Birma om islamitische Rohingya moslims te deporteren of op te sluiten in kampen.
Het was de grootste demonstratie sinds 2007, toen een monnik het protest tegen de militaire junta in Birma aanwakkerde. De komende dagen worden meer demonstraties verwacht. De president stelde in juli voor dat zijn land alle Rohingya’s gaat uitwijzen. Birma ziet de Rohingya’s als illegale immigranten uit Bangladesh, maar dat land weigert op zijn beurt de bevolkingsgroep op te nemen en te erkennen.
De monniken demonstreerden in hun klassieke gewaden en werden op hun mars begeleid door duizenden sympathisanten. De demonstranten droegen spandoeken met zich waarop teksten waren te zien waarmee hun steun werd betuigd aan Thein Sein. ‘Protect Mother Myanmar by supporting the President.’ De menigte uitte ook kritiek op de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, Ojea Quintana, die het in een rapportage aan de VN opnam voor de belangen van de Rohingya moslims in de westelijke Rakhine regio van Birma en het leger van Birma beschuldigde het geweld tegen de Rohingya moslims juist te hebben aangewakkerd.
De afgelopen maanden zijn volgens officiële cijfers bijna honderd mensen om het leven gekomen bij botsingen en gevechten tussen leden van boeddhistische en moslimgemeenschappen in Rakhine. Mogelijk zijn het er veel meer. De gevechten begonnen na de verkrachting en moord van een vrouw uit een boeddhistische gemeenschap door drie jonge moslims. Een van de verdachten pleegde zelfmoord, de twee anderen zijn door een rechtbank tot de doodstraf veroordeeld.
Volgens de VN behoort deze stateloze groep mensen tot een van de meest vervolgde en door buitenlandse regeringen in de steek gelaten. De naar schatting 800.000 moslims worden als illegale immigranten beschouwd. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Het aan Birma grenzende Bangladesh heeft de grenzen gesloten voor de stroom vluchtelingen. Het oplaaiend geweld heeft voor veel emoties gezorgd onder de overwegend boeddhistische bevolking van Birma. Pas onder grote internationale druk zegde de Birmese regering een officieel onderzoek toe naar de oorzaak van de gebeurtenissen in het westen van Birma. Dat rapport wordt binnen een paar weken verwacht.
De houding van de boeddhistische monniken in Birma wordt niet gedeeld door andere boeddhistische groeperingen. Onlangs veroordeelden boeddhisten in Maleisië het geweld van boeddhisten tegen moslims in Birma. En in Noord-Amerika verklaarden ook westerse boeddhistische organisaties het geweld tegen de moslims in Birma af te keuren.
Bron: Buitenlandse persbureaus.
Ujukarin zegt
Net zoals bij ‘volksboeddhisme’ en aanverwante zaken is ook hier weer steeds de vraag welke rol de lokale boeddhisten aannemen. Die van serieus naar de eigen kernwaarden kijkend individu of die van ‘lid van de groep’, waarbij groep dan vaak eerder gedefinieerd wordt langs etnische scheidslijnen dan langs de lijn van zij die boeddhisme serieus beoefenen.
En dan krijg je dit soort in onze ogen uitwassen, in elk land met een boeddhistische (bijna-)meerderheid zijn ze gemakkelijk bij bosjes op te sommen naast de goede dingen die boeddhisten ook in zulke landen doen.
Wijsheid gewenst,