In wat binnen de communistische partij (CPC) van China genoemd wordt de ‘anti-separatisme battle’ ontwikkelen de Chinese president Xi Jinping en andere Chinese leiders maatregelen die, wat zij noemen, de stabiliteit in Tibet veilig moeten stellen. Daarmee gaan zij keihard de confrontatie aan met de Dalai Lama en diens regering in ballingschap.

Nationale eenheid is, wat zij noemen, belangrijk bij de benoeming van de opvolger van de Dalai Lama. Die de optie open houdt dat er geen reïncarnatie plaats zal vinden na zijn dood en daarover zo nodig een referendum wil houden. Hij wil daarmee voorkomen dat China zelf een opvolger benoemt. China benadrukt een eeuwenoude traditie waarin de staat bemoeienis zou hebben met de benoeming van een dalai lama. China hoopt met een aantal beloften en maatregelen de Tibetanen zo ver te krijgen dat er meer toenadering komt richting China.

‘Bescherming van de nationale en etnische waarden moeten de boventoon voeren waar het gaat om de toekomst van Tibet’, zegt de CPC in een gisteren uitgegeven verklaring. Er moet volgens de partij worden gestreefd naar een standvastig beleid om de anti-separatisme strijd te voeren, bevordering van de economische en sociale ontwikkeling van de regio hebben prioriteit en het welzijn van Tibetanen dient te worden beschermd en verbeterd. Ook de uitwisseling tussen en integratie van verschillende etnische groepen moet worden verbeterd, stelt de communistische partij.

Er is een plan van aanpak opgesteld waarin de Tibetaanse infrastructuur moet worden verbeterd, concurrentie tussen industrieën mogelijk is en het milieu dient te worden beschermd, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De leiders zeggen toe dat het nationale religieus beleid zal worden gehandhaafd en het patriottisme in Tibet zal worden bevorderd. Het boeddhisme blijft integraal onderdeel van Tibetanen leven uitmaken.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Economie, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk