Birmese boeddhistische extremistische bewegingen, gesteund door een groep van nationalistische monniken, zijn deze week aan een nieuwe reeks van anti-Rohingya demonstraties in de westelijke Rakhinestaat begonnen. In Rakhine is al sinds 2012 sprake van verwoestend sektarisch geweld. Minstens tachtig Rohingyamoslims zijn gedood, dorpen zijn platgebrand en zeker honderdduizend moslims zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de boeddhisten.
Demonstranten protesteerden tegen de hulp die aangeboden is door de Birmese regering aan honderden migranten van de islamitische minderheid, die na weken op zee in gammele bootjes gered zijn. In de afgelopen weken is in Azië, en met name in het gebied van de Stille Oceaan, een noodsituaties ontstaan. Duizenden mensen, meestal Rohingya moslims uit Birma, zijn al gered voor de kust van Indonesië, Maleisië en Thailand.
Maandag verzamelden zich in Sittwe, de hoofdstad van Rakhinestaat, een menigte van ten minste 500 mensen, geleid door tientallen boeddhistische monniken, die slogans en anti-Rohingya teksten schreeuwden. Deze moslimminderheid is uitgesloten van het recht op burgerschap in Birma. Soortgelijke demonstraties werden gehouden in tien andere steden van de staat.
In de afgelopen jaren heeft het anti-moslim sentiment zich verspreid in het overwegend boeddhistische Birma, gevoed door een groep boeddhistische monniken die sektarische spanningen veroorzaken. Noch de regering, noch de belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi komen tussenbeide om de gemoederen te kalmeren en de minderheid te verdedigen.
Bron BNN.