Peking blijft de mogelijkheid dwarsbomen om via het door de Dalai Lama voorgestelde middenwegmodel tot een grotere autonomie te komen voor het door China bezette Tibet. In een gisteren uitgebracht Witboek zegt de Chinese regering dat dat niet ter discussie staat.
De verklaring komt maanden nadat de verbannen spirituele leider en Nobelprijswinnaar de Dalai Lama zich optimistisch had uitgelaten over een mogelijke dialoog met China. China zegt dat de Dalai Lama aan de Chinese overheid en het volk ‘vergiffenis’ moet vragen voor zijn houding en een mogelijke dialoog over Tibet een kans maken als de Dalai Lama volledig afziet van ‘separatistische claims en activiteiten’ en samen wil werken met de centrale overheid en het Chinese volk. Het politieke systeem van Tibet wordt bepaald door de Chinese grondwet en wetten, waardoor ‘een grote mate van autonomie’ niet ter discussie staan, wordt in het Witboek gesteld.
Tussen vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering in ballingschap en de Chinese communistische partij zijn tussen 2002 tot 2010 negen gespreksrondes gehouden die geen resultaat opleverden. De Dalai Lama gaf eerder blijk van optimisme over de huidige regering in Beijing, in wat sommigen hebben gezien als een mogelijke versoepeling van de gespannen relatie met China. De 79-jaar-oude boeddhistische spirituele leider ontkent een streven naar onafhankelijkheid en zegt dat hij alleen meer autonomie voor Tibet wil. China noemt de Dalai Lama ‘een wolf in monnikspij’.
In een interview in december vorig jaar met de Franse zender TV 24 omschreef de Dalai Lama de Chinese president Xi Jingpin als een “realist” die wordt gedwarsboomd door elementen binnen de communistische partij. Maar het Witboek is een signaal dat Peking een onbuigzame houding blijft innemen ten opzichte van de zelfstandigheid van Tibet. Het stelt wel dat Peking alleen gesprekken zal voeren met ‘privé vertegenwoordigers’ van de Dalai Lama, in plaats van met leden van de Tibetaanse regering in ballingschap, die als een ‘in wezen separatistische politieke groep’ wordt omschreven. In het Witboek wordt de monnik (de Dalai Lama) ook opgeroepen zijn ‘illusies in zijn resterende jaren opzij te zetten en activiteiten te ontplooien die ten goede komen aan overzeese Tibetaanse landgenoten in ballingschap.’