Meer dan vijfduizend Tibetanen en hun supporters uit heel Europa, hebben zich gisteren in Parijs in de demonstratieve bijeenkomst ‘Europe stands with Tibet’ verzameld om hun solidariteit te tonen met de Tibetaanse vrijheidsstrijd en de Dalai Lama. Cartoonisten en kunstenaars, onder wie de beroemde Zwitserse kunstenaar Cosey, maakten sprekende cartoons voor de rally, die de waarden van vrijheid van meningsuiting en politieke vrijheid uitbeelden.
De organisatoren van de rally zijn de Tibetaanse gemeenschappen in Europa, International Campaign for Tibet, het International Tibet Network, en de Tibet Initiative Deutschland.
Tijdens de rally werd de Verklaring van Parijs gepresenteerd, die Europese leiders oproept om het Tibetaanse volk te steunen tegen onderdrukking. De bijeenkomst werd bijgewoond door Robert Badinter, voormalig minister van Justitie in de Franse regering.
Matteo Mecacci, President van de International Campaign for Tibet: ‘Deze rally is ter herdenking van een historische en sombere dag en we willen onze steun en solidariteit tonen voor de Tibetaanse zaak. Op 10 maart 1959 kwamen Tibetanen in opstand om zich te verzetten tegen de Chinese bezetting en het recht op te eisen om hun eigen zaken te bepalen. Zesenvijftig jaar later is de situatie in Tibet alleen maar erger geworden. Honderd zeven en dertig Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken in één van de grootste golven van zelfverbranding als politiek protest wereldwijd. De beveiliging in Tibet is dramatisch toegenomen, maar toch heeft het volk van Tibet zijn vastberadenheid getoond om hun identiteit en toewijding aan de Dalai Lama uit te drukken.’
Verontrust
De Zwitserse kunstenaar Cosey, die een van de tekeningen maakte die tijdens de rally werd getoond, zei: ‘Ik ben zeer verontrust over de verslechtering van de mensenrechten in Tibet, de afwezigheid van vrijheid van meningsuiting, de bedreigingen van de vrijheid van godsdienst en de fundamentele rechten van het Tibetaanse volk. Dit moet met kracht door onze politieke leiders worden veroordeeld. Ik betuig mijn respect aan de moed van alle Tibetaanse kunstenaars, musici, schilders, schrijvers of dichters, die hun kunst te gebruiken om zich te verzetten tegen de onderdrukking van hun volk en hun culturele identiteit te verdedigen. Hun strijd is onze strijd.’
Tien maart 2015 is de 56ste verjaardag van de Tibetaanse opstand, die leidde tot de vlucht van de Dalai Lama in ballingschap in 1959 en het is de zevende verjaardag van een ongekende golf van protesten, die Tibet in 2008 overspoelde en die van Chinese zijde alleen leidde tot een gewelddadige reactie. Dit jaar heeft de 10 maart herdenking de bijzondere omstandigheid dat de Dalai Lama dit jaar 80 zal worden, een moment van bijzondere betekenis voor Tibetanen.