De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren China tegen de haren ingestreken toen hij de Dalai Lama een goede vriend noemde en hem ook nog eens omhelsde. De Dalai Lama was een van de gasten aan het nationale gebedsontbijt, een grote religieuze bijeenkomst voor de vrede in Washington. Er waren meerdere religieuze leiders uitgenodigd.
Peking had eerder al duidelijk zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over de ontvangst van de Dalai Lama door Obama. Het nationale ontbijt is een jaarlijks evenement in Washington dat 3.000 mensen uit de hele wereld trekt. ‘Ik wil een speciaal welkom heten aan een goede vriend, zijne heiligheid de Dalai Lama,’ zo begroette de Amerikaanse president de 79-jarige monnik, ‘die een krachtig voorbeeld is van het werkelijk praktiseren van mededogen, die ons inspireert om te pleiten voor de vrijheid en de waardigheid van alle menselijke wezens.’
Het was de vierde bijeenkomst tussen de twee mannen tijdens de Obama’s presidentschap. Om de Chinezen niet al te zeer voor het hoofd te stoten zaten beide mannen niet aan één tafel. Maar Obama’s hoofdadviseur Valerie Jarrett deelde wel de tafel met de Dalai Lama, wat wordt gezien als een teken van waardering voor zijn aanwezigheid. Matteo Mecacci, voorzitter van de International Campaign for Tibet, zei dat de omhelzing van de Dalai Lama door Obama in Washington ‘ kenmerkend is voor zijn betekenis als een morele en religieuze leider voor de Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk, evenals religieuze mensen wereldwijd.’
“De woorden van waardering voor de eerste keer publiekelijk uitgedrukt door president Obama bevestigen de steun van de Amerikaanse regering aan het vreedzame pleidooi (van de Dalai Lama),” zei Mecacci in een verklaring. China noemt de Dalai Lama een gevaarlijke separatist.
Bron BNN. Omslagfoto archief BD.
Sjoerd zegt
Als China 1 stapje zou willen zetten, dan staan ze aan het begin van een nieuwe weg naar vrede. Het wandelen op dit pad, samen met anderen is een weg naar gedeeld geluk.
Het geluk van de gezamenlijke vrede.