Nu het optreden van Chinese veiligheidstroepen in Tibet niet het gewenste effect lijkt te hebben en het aantal zelfverbrandingen tegen de overheerser van dat land doorgaat, werpt China een nieuw wapen in de strijd: propaganda.
China’s minister van propaganda Li Changchun heeft tijdens zijn bezoek aan Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, maatregelen aangekondigd om, na een serie zelfverbrandingen, de rust en stabiliteit in het land weer te herstellen. Hij wil een voorlichtingscampagne intensiveren om de Tibetanen duidelijk te maken dat Tibet een onlosmakelijk onderdeel van China is. Tijdens zijn reis aan Tibet bezocht Li ook het Potala-paleis, eens het huis van de Dalai Lama, die in 1959 naar India vluchtte, na een mislukte opstand tegen de Chinese bezetter van zijn land.
Steeds meer Chinese ambtenaren in het door China bezette Tibet worden voor die campagne vrijgemaakt. In de strijd tegen, wat de minister noemt , oplaaiend separatisme. China vindt de zelfverbrandingen, volgens onbevestigde bronnen in anderhalf jaar tijd al 43, het beeld aantasten van een land –China- dat de Tibetaanse bevolking ‘op weg leidt naar een meer democratische en moderne samenleving.’
‘Het bestaansrecht van Tibet berust op etnische eenheid, sociale harmonie en stabiliteit. We moeten meer ambtenaren inzetten om onze visie duidelijk te maken dat China het grote moederland is, en dat daarbinnen geen plaats is voor separatisme,’ vindt de minister volgens buitenlandse waarnemers.
Li reageerde met zijn verklaring op de dood van een boeddhistische Tibetaanse tiener monnik Lobsang Lozin, die afgelopen week zichzelf in het zuidwesten van China in brand stak.
Tibetanen vinden dat onder de Chinese onderdrukking de vrijheid van religie aan banden is gelegd en hun cultuur wordt uitgehold doordat steeds meer Han-Chinezen in Tibet gaan wonen.
Peking echter zegt dat Tibetanen religieuze vrijheid genieten en profiteren van een verbeterde levensstandaard, veroorzaakt door China’s economische expansie.
Bron: diverse buitenlandse persbureaus.
Syl zegt
Dus het was onvoldoende om Tibetanen uit hun eigen winkels weg te concurreren, alleen niet-tibetaanse kleding te verkopen en zo veel mogelijk Tibetanen op te pakken die in het buitenland zijn geweest of hun stem verheffen.
En wat doen wij in Nederland?
Nog steeds Chinese producten kopen en ons afzijdig houden?
Orandajin zegt
Ik hoop dat in de toekomste de twee groepen beter tot elkaar komen. Dat Tibet deel uit wil maken van China zonder het gevoel te hebben onderdrukt te worden of geassimileerd en dat China zich op een positieve manier inzet voor Tibetanen in plaats van wat nu het geval is.
Ik ben geen voorstander van de onafhankelijkheid van Tibet, omdat dit niet een oplossing zal zijn naar mijn mening. Daarom hoop ik dat de houding van China zal veranderen ten opzichte van Tibet en hun cultuur.