Een Chinees gerechtshof heeft een kliniek voor psychotherapie veroordeeld tot het betalen van een  schadevergoeding aan een homoseksuele man. De kliniek behandelde hem met elektroshocktherapie in een poging zijn geaardheid te veranderen en hem als hetero door het leven te laten gaan.

Het gerechtshof in Peking oordeelde gisteren  dat de kliniek Yang Teng 3.500 yuan ($ 562) moet  betalen, en zich op haar website  publiekelijk moet verontschuldiging voor de zogenaamde conversie therapie behandeling. Yang zei dat de behandelingen hem getraumatiseerd hebben.  Het is de eerste keer in China dat een homoseksueel zich tot een rechtbank wendt om een oordeel te vragen over zijn geaardheid en een eventuele behandeling. Het Hof oordeelde dat de elektroschokken onnodig waren omdat homoseksualiteit geen behandeling vereist.  In een telefonisch interview met de Associated Press zei Yang ‘zeer tevreden te zijn met de resultaten, die hij niet had verwacht.’ De uitspraak van het Hof steunt hem in de zienswijze dat homoseksualiteit niet een geestesziekte is die behandeling vereist.

Yang stond, net als vele andere homo mannen in China, onder druk van zijn familie om te trouwen en kinderen te krijgen. In februari onderging hij vrijwillig een behandeling met onder meer hypnose en shock-behandelingen.  De politieke leiding in China oordeelde in 2001 al dat homoseksualiteit geen mentale stoornis is, maar het land heeft geen wetten om de rechten van homoseksuelen te beschermen.

Bron VOA

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Gezondheid
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk