Voor het eerst in drie maanden heeft een Tibetaan zichzelf in brand gestoken- en is daaraan overleden, uit protest tegen de Chinese overheersing van zijn land en de rol die China speelt in de Himalayaregio. Zo melden mensenrechtengroepen onder wie ICT. Sangye Khar (33) pleegde zijn daad afgelopen woensdag in de omgeving van een politiebureau  in het dorp Amugu in het gebied Xiahe, in het westelijk deel van de Chinese provincie Gansu. Sinds 2009 zijn er al meer dan 130 zelfverbrandingen gemeld, de meesten met dodelijke afloop.

Het protest vond plaats toen de autoriteiten volgens bronnen hardhandig optraden tegen Tibetanen die zich dinsdag  verzameld hadden voor het bijwonen van een groot religieus festival ter gelegenheid van de verjaardag van de dood van Tsongkhapa, de oprichter van de Gelugpa-traditie (Geelkappen) binnen het  Tibetaans boeddhisme in de 15e eeuw.

Het voorgaande incident vond ook al plaats in de omgeving van een politiebureau in Gansu. In september van dit jaar stierf de student Lhamo Tashi aan de gevolgen van zelfverbranding. In april 2014 vond ook een dergelijk incident plaats.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk