De Dalai Lama heeft gezegd dat hij droevig is omdat paus Franciscus hem niet wil ontvangen. De Tibetaanse spirituele boeddhistische leider is dit weekeind in Rome, voor de veertiende topconferentie samen met andere Nobelprijswinnaars, nadat een eerder geplande topbijeenkomst in Zuid-Afrika niet doorging omdat dat land hem een visum weigerde te verstrekken om de belangen met China niet te schaden.
‘Ik voel me een beetje verdrietig omdat ik aan eerdere verschillende pausen wel mijn respect kon betuigen en enthousiast was om hem te ontmoeten’, zei de Dalai Lama afgelopen vrijdag tegen de Italiaanse staatstelevisie. ‘Voor nu is het lastig, dat is begrijpelijk, maar ik wil het niet groter maken dan het is. We delen een interesse in morele waarden, religieuze harmonie, vrede en verlichting voor de armen. Ik heb bewondering voor hem (paus Franciscus) – dat is alles’, zei hij in het interview. Op de vraag waarom de Zuid-Afrikaanse regering onder Chinese druk toegaf hem een visum te weigeren zei de Dalai Lama: ‘Geld en een materialistische kijk op zaken gaan blijkbaar voor. Geld is echter geen garantie voor innerlijke vrede. Toen aartsbisschop Tutu mij uitnodigde voor zijn 80e verjaardagspartij, wilde ik ook naar dat land gaan. Ik wilde ook graag Nelson Mandela weer zien, maar ik was niet in staat om een visum te krijgen.’
Paus Franciscus heeft geweigerd de Dalai Lama een privéaudiëntie te verlenen, omdat hij vreest dat zo’n gesprek de toch al moeilijke relatie met China verslechtert. Dat heeft een anonieme bron binnen het Vaticaan vandaag gezegd, meldt het persbureau Reuters.
Rebellenleider
De Dalai Lama wordt door de regering van de Volksrepubliek China beschouwd als een rebellenleider. Staatshoofden en regeringsleiders die hem wel ontvangen, worden door Peking bedreigd met sancties.
De Dalai Lama verduidelijkte zijn standpunt over Tibet. ‘De hele wereld weet dat ik niet op zoek ben naar onafhankelijkheid voor Tibet. Wij vragen de Chinese regering om bepaalde rechten, die reeds in de grondwet staan, te respecteren. Wij hebben het recht om onze rijke boeddhistische cultuur en taal, de bescherming van ons milieu te behouden.’ Gevraagd wat hij het meest mist na zijn vertrek uit Tibet, zei de Dalai Lama dat hij zich beschouwt als een wereldburger.
Het Vaticaan heeft bevestigd dat de paus Franciscus en de Dalai Lama, wiens gedeelde zorg voor de armen en de vertrapten een gezamenlijke basis hebben, elkaar niet zullen ontmoeten. Maar wil officieel niet bevestigen dat het de relatie met China niet wil verstoren.
Paus Franciscus wil de banden met China aanhalen. Momenteel zijn er twee katholieke kerkgenootschappen in de Volksrepubliek. Het ene beschouwt de paus als hoofd van de Katholieke Kerk en als soeverein vorst; het andere, de Katholieke Patriottische Vereniging, wordt door de staat gecontroleerd en verbiedt de erkenning van de paus als kerkelijke autoriteit in China. Naar schatting zijn er meer dan zestien miljoen rooms-katholieken in China.
De laatste ontmoeting tussen een paus en de Dalai Lama was in 2006. Toen ontving paus Benedictus XVI de Tibetaanse geestelijke leider wel, ondanks waarschuwingen van Peking.
Bron BNN/ANSI
Henk Molenaar zegt
Het is een bekend en historisch gegeven dat de katholieke kerk nogal snel zwicht voor dictatoriale staten…
Kees Moerbeek zegt
Ik begrijp je, maar hoeveel miljoen infanteristen, honderd duizenden tanks en dito JSF’s denk je dat het Vaticaan heeft, Henk? :-)
Gelukkig is dit voorbij, maar voor het geloof, wat het ook is zijn er altijd nog :-(
http://www.geschiedenisbeleven.nl/vechten-voor-de-paus-nederlandse-zouaven-in-italie/