Op zondag 14 september 2014 vindt in het Belgisch Waalse Hoei (Huy) in het Tibetaans Instituut Yeunten Ling het Feest van het Boeddhisme plaats, georganiseerd door de Boeddhistische Unie van België (BUB). Die dag wordt een programma vertoond dat interessant is voor jong en oud, boeddhisten en niet-boeddhisten.

Carlo Luyckx

Carlo Luyckx

De dag begint in de grote tempel met een eerbetuiging aan de Boeddha’s door de Lama’s van Yeunten Ling. In diezelfde tempel begroet Carlo Luyckx, voorzitter van de Boeddhistische Unie van België, de gasten.

Al vroeg in de ochtend begint het twee uur durend debat over ‘Boeddhisme met een vrouwelijk gelaat’, geïnitieerd door Lama Rinchen Palmo en Gabriela Frey.

Lama Rinchen Palmo begon het boeddhisme te beoefenen in de jaren zeventig. Ze heeft twee maal de retraite van vier jaar gevolgd in Samye Ling in Schotland om zich vervolgens op Holy Island te vestigen om er de deelneemsters van lange retraites te begeleiden. Ze is de spirituele assistent voor Samye Dzong in België.

Hoei Gabriella Frey

Gabriella Frey

Gabriela Frey is voorzitster van de Franse afdeling van Sakyadhita, een internationale vereniging met als doel boeddhistische nonnen en vrouwen te helpen op het gebied van armoedebestrijding, toegang tot het onderwijs en gelijke kansen.

Het middagprogramma begint met een introductie tot meditatie door Upekshadaka (Bart Van den Berghe). Upekshadaka is sinds 2003 actief in het boeddhistisch centrum Triratna in Gent en geeft er dharma-onderricht en meditatie. Hij leidt regelmatig meditatieretraites in het retraite centrum Metta Vihara.

Wie interesse heeft in het boeddhistisch vrouwelijk beginsel moet zeker gaan kijken naar de film ‘Dakinis, le féminin de la sagesse’. “Dakini’s,  achter dit woord schuilt een hele wereld. Het principe ‘Dakini’ is het vrouwelijk beginsel. Door deze poort te openen, aanvaard de geïnteresseerde om een ongrijpbare dimensie te betreden… Samen met haar spirituele gids, Sogyal Rinpoche, laat Véronique Jannot in deze film de bezoekers drie vrouwen zien met een uitzonderlijke levensloop.

Guy Kotovitch

Guy Kotovitch

Guy Kotovitch is boeddhist en gelooft ook in sprookjes voor mensen van 8 tot 88 jaar. Dankzij zijn Russische vader wordt hij vanaf zijn kindertijd gedompeld in de sprookjes van Poesjkin en andere traditionele Russische sprookjes. Na een professionele carrière over de hele wereld gaat hij op pad in het land van de sprookjes, hun magie en mysteries, en volgt hij de opleiding van acteur-verteller in l’Ecole Internationale du Conte (Maison de Conte de Bruxelles). Hij beoefent sinds dertig jaar het Tibetaanse boeddhisme en heeft in zijn repertoire ettelijke Oosterse sprookjes uit Tibet en China.

Het Feest van het Boeddhisme eindigt met een muzikaal programma: Taiko. Taiko is een Japanse vorm van drummen waarbij houding en beweging de grondslag vormen van de ritmes die getrommeld worden. Doordringende klanken brengen een energie over die recht naar de buik gaat.

Instituut Yeunten Ling – Château Fond l’Evêque – Promenade Saint Jean l’Agneau 4 – 4500 Hoei

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme, Mahayana, Theravada, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk