Voor Tibetaanse asielzoekers wordt het steeds moeilijker om in Europa asiel aan te vragen. Met name België en Zwitserland voeren een terughoudend beleid op dat gebied en werpen wettelijke obstakels op. Twee Europese Tibetaanse parlementsleden, Wangpo Tethong en Thupten Wangchen, uiten daarover hun bezorgdheid nadat ze geconfronteerd werden met Tibetanen waarvan de asielaanvraag was afgewezen. De twee parlementariërs dringen er bij die landen op aan het recht van een vluchteling op asiel te respecteren.
Directe aanleiding om zich over deze kwestie te uiten is het vonnis van de hoogste administratieve rechtbank in Zwitserland, waarin haar juridisch standpunt over Tibetaanse asielzoekers wordt herzien en van belang is voor alle nieuwe aanvragen. In het verleden was het in Zwitserland zo dat Tibetaanse vluchtelingen, die geen identiteitspapieren en waarvan met een taalanalyse werd aangetoond dat het inderdaad om een Tibetaan ging, als vluchteling zou worden erkend. Op basis van het Verdrag van 1951 betreffende de Status van vluchtelingen.
Wangpo zegt dat dat veel Tibetanen uit India en Nepal die erkenning hebben en daarom recht hebben om legaal in Zwitserland te verblijven. ‘Dit is nu veranderd omdat Tibetanen, die eerder in India of Nepal verbleven en in Zwitserland asiel hebben aangevraagd, juridisch technisch niet voldoen aan de criteria van een vluchteling zoals die door de Zwitserse wetgever wordt gehanteerd.’ Het Hof verwierp op 20 mei het asielverzoek van een Tibetaanse die geen geldig identiteitsbewijs kon overleggen waaruit haar Tibetaanse afkomst bleek.
Ook de Belgische commissaris-generaal voor vluchtelingen en stateloze personen (CGRS) is begonnen met het opwerpen van beperkende maatregelen op het gebied van erkenning van een vluchtelingenstatus. In dat land is van veertig van 196 Tibetanen het asiel geweigerd en is het hen niet toegestaan om te werken.
De Belgische autoriteiten rechtvaardigen hun beleid door te stellen dat Tibetanen die woonachtig zijn in India recht hebben op een “registratiecertificaat voor Tibetanen” en dat India een goed niveau van bescherming biedt. Thubten Wangchen vergezelde Ngodup Dorjee, de vertegenwoordiger van de Dalai Lama in Europa, naar vergaderingen met Belgische ambtenaren met een oproep Tibetaanse vluchtelingen te helpen. ‘Ik denk echter dat deze situatie niet zal veranderen en dat er geen hoop is dat dat in de toekomst wel zal gebeuren. Tibetanen in Frankrijk worden ook geconfronteerd met hetzelfde probleem, en sommigen zeggen dat het alleen maar erger zal worden,’ zegt Wangchen.
Op basis van deze uitspraken in België en in Zwitserland, is een groeiend aantal Tibetaanse aanvragers verstoken van de meest elementaire voorzieningen, zijn ze niet bestaande mensen die afgesloten zijn van sociale voorzieningen en de arbeidsmarkt. Ze zijn in Europa zonder enig vooruitzicht om hun bestaan te verbeteren, zegt Wangchen. ‘Het lijkt dat er een patroon in het Europese asielstelsel ontstaat en dat alle Tibetaanse asielzoekers in Europa te maken krijgen met de gevolgen van deze uitspraken, hoewel elk geval individueel zou moeten worden beoordeeld.
Bron BNN