De Chinese autoriteiten hebben in de afgelopen week meer dan twintig politiebureaus gevestigd in kloosters in Labrang, in de provincie Gansu in Tibet. Volgens de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet maakt dit deel uit van de politiek om meer grip en controle te krijgen op de kloosters. In deze regio kwamen veel zelfverbrandingen voor. Het ICT zegt dat de Chinese overheid in Tibet vrijwel elk klooster onder de directe regelgeving van de communistische partij wil plaatsen.
Na de protesten in Tibet in 2008 tegen de Chinese bezetting van Tibet zet de Chinese regering grote groepen partijleden in in het gebied als antwoord op wat zij noemt instabiliteit. Dit heeft geleid tot een meer alomtegenwoordig zijn en een systematische benadering van ‘patriottische opvoeding’, het beheer en de securitisatie van kloosters. Het ICT zegt dat daarmee de Tibetaanse identiteit bij de wortel wordt aangetast.
In 2012 zei de secretaris van de communistische partij van de Tibetaanse autonome regio Chen Quanguo dat kaderleden die gestationeerd zijn in kloosters ervoor moeten zorgen dat monniken en nonnen een belangrijke kracht worden in patriottisme, hun religie en het naleven van wetten en het zorgen voor stabiliteit. De Tibetanen zelf hebben verzoekschriften ingediend om te stoppen met het inzetten van troepen in de kloosters.
China heeft lang het boeddhisme beschouwd als een essentieel element van de Tibetaanse identiteit en monastieke instellingen als een broeinest van politieke dissidentie. Na de wijdverbreide onrust tegen de Chinese overheersing, grotendeels onder leiding van de monniken in 2008, heeft de Chinese regering de campagne voor een patriottische opvoeding versterkt.
Henk Molenaar zegt
Net zo bespottelijk als de coffeeshop in een (voormalig) politiebureau op het Leidseplein; criminaliteit is ook de norm van de Chinese regering.
Juan zegt
De Chinese overheid blijft maar druk uitoefenen. In de laaste, pak ‘m beet, vijf jaar is Labrang als “vernietigd” door de Chinese overheid.
Zoals vele historische tibeaanse plaatsen worden grote snelwegen aangelegd en worden er dorpen (voor NL begrippen kleine steden) gebouwd.
Onlangs een bezoek gebracht aan Labrang; dit zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn. Volgens enkele gebeurd hetzelfde met Labrang als met Lhasa (Tibet): de Chinese overheid maakt er een pretpark van en vooral de Westerse toeristen komen er op af en zonder er bewust van te zijn stimuleren zijn de argumenten van de Chinese overheid (“we bouwen de wegen om de Tibetanen een toeristnsector t geven”).
Bovenstaande bericht over politiebureaus in kloosters zal spanning alleen maar toenemen, schat ik in.
M’n vrouw (spreekt vloeiend Tibtaans) had enkele gesprekken met monniken en zij klaagden al over het drukkend gevoelen/lawaai van “de stad” die er pal naast ligt en nog steeds in opbouw is.
Gelukkig wordt het klooster voor 75% omringd door bergen waardoor omliggende (nog) niet gebouwd kan worden.