Waarschijnlijk dit najaar nog zal in Utrecht de eerste Europese tempel van de invloedrijke Chinese boeddhistische orde Putuo Mount worden ingewijd. De orde heeft van de gemeente Utrecht in een buitenwijk van de stad een leegstaande gereformeerde kerk gekocht, die in de zomermaanden zal worden verbouwd. In nog geen half jaar tijd telden achtenveertig in Nederland wonende Chinese belangstellenden ieder tienduizend euro neer om de koop te realiseren. Zij zijn nu als aandeelhouders verenigd in een stichting die het zakelijke beheer van het gebouw voert. Dat was ook de voorwaarde die de gemeente Utrecht stelde bij de verkoop.

Putuo Mount tempel in voormalige gereformeerde kerk in Utrecht.

Putuo Mount tempel in voormalige gereformeerde kerk in Utrecht.

De plannen van de orde om in Nederland een tempel te vestigen zijn in een snel tempo gerealiseerd. Pas in augustus vorig jaar bezocht een delegatie van monniken, met aan het hoofd abt Daoci van de Putuo Mount-orde,  Nederland. Ze stelde zich op de hoogte van de mogelijkheden, vestigingsplaats en financiering van de nieuwe tempel. Die in naam en in opdracht van de moedertempel in China gerealiseerd zou moeten worden, maar waarvoor de financiers in de Nederlandse Chinese gemeenschap gevonden moesten worden. Dat is dus gelukt.

Een woordvoerder zegt blij te zijn met het realiseren van het plan. ‘We zitten nu in de fase van het plannen van de verbouwing, wie wat doet. Daar praten we begin juni over. Dan zal ook aan de orde komen hoe de tempel aan de Adriaan van Bergenstraat  zal worden ingewijd. Een van de mogelijkheden is dat de abt zelf naar Nederland komt, maar hij kan ook een beeld van Guanyin ( ook bekend als Avalokitesvara en Kwan Yin) inzegenen en dat per vliegtuig naar Nederland laten overbrengen.’ De woordvoerder zegt dat met de koop van de kerk en het ombouwen tot Chinese tempel een langgekoesterde droom van de Nederlands Chinese initiatiefnemer en zakenman Hu wordt bewaarheid. Hu gaat overigens geen enkele officiële functie binnen de tempel of stichting bekleden. Hij is voorzitter van de Chinese boeddhistische vereniging in Nederland. Aan de tempel zijn tenminste twee senior monniken verbonden.

Putuo Mount tempel in China.

Putuo Mount tempel in China.

Putuo, waarnaar de orde is genoemd, is een van de vier heilige bergen in het Chinees boeddhisme. De andere bergen zijn Mount Wutai (Manjusri), Mount Jiuhua (Ksitigarbha)  en Mount Emei (Samantabhadra). Mount Putuo is gelegen op een eiland, zuidwest van Shanghai, in de Chinese Oostzee. Op een redelijk klein gebied zijn veel boeddhistische tempels en heiligdommen te vinden. Elk jaar, op 19 februari, 19 juni en 19 september, komen miljoenen pelgrims naar het eiland, voor de viering van de geboortedag van Guanyin,  een voor veel boeddhisten heilige bodhisattva. Al meer dan duizend jaar is Mount Putuo een pelgrimsoord. Tijdens de Tang-dynastie, gelijk met de ontwikkeling van de zijderoute, ontwikkelde Putuo Mountain zich met Guanyin tot een befaamd centrum in het Chinees boeddhisme.

De Nederlandse boeddhistische omroep heeft belangstelling getoond voor de vestiging van de tempel in Utrecht en de banden met de moedertempel in China. Regisseur Yan-Ting-Yuen zal de film regisseren als de subsidiering ervan rond komt. Zelfs in het moderne China wordt nog steeds het oude geloof in ere gehouden dat met het geven van geld en geschenken onheil kan worden bezworen of een goede toekomst gekocht. Boeddhisme is daar in dat opzicht big business. De producenten van de film laten aan de hand van de vestiging van de Chinese tempel in Utrecht en de verbinding met de tempel van  Putuo Mount in China de zoektocht zien binnen dat eeuwenoude Chinese boeddhisme naar een nieuwe samenhang in een moderne westerse maatschappij. Ook gezien vanuit het standpunt van Nederlandse boeddhisten.

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk