De Dalai Lama, bezig met een driedaags bezoek aan Nederland, heeft vanmorgen in het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam vertegenwoordigers van boeddhistische organisaties ontvangen, die zich op religieus en cultureel gebied inzetten voor Tibet.

Fotodienst Boeddhistisch Dagblad.

Vertegenwoordigers van de organisaties werden hartelijk begroet door de Dalai Lama. Fotodienst Boeddhistisch Dagblad.

De Dalai Lama zei zich zorgen te maken over de milieuaspecten in Tibet, zoals ontbossing en het kanaliseren van rivieren, waarvan miljoenen mensen in de landen in de Himalaya door uiteindelijk drooggevallen rivieren het slachtoffer kunnen worden. Hij vroeg aandacht voor de politieke situatie waarin Tibet, bezet door China, verkeert. Tibetanen worden grootgebracht met geweldloosheid, dat is bij Tibetanen diepgeworteld. Met respect samenwerken, naar elkaar luisteren en daarnaar handelen, de geweldloze Tibetaanse houding respecteren, kan conflicten tot een goed einde brengen, zei de Dalai Lama.

Genodigden wachten op de komst van de Dalai Lama. Fotodienst BD.

Genodigden wachten op de komst van de Dalai Lama. Fotodienst BD.

De Dalai Lama ging ook in op zijn rol in de zogenoemde Shugden-affaire en de uitingen van onvrede door aanhangers van de International Shugden Community (ICS). Gisteren demonstreerden in Rotterdam honderden aanhangers van de ICS tegen de Dalai Lama die ze onder meer  van het schenden van de mensenrechten en van religieuze vervolging beschuldigen.  Tussen de Dalai Lama en de aanhangers van ICS heerst een diepgaand verschil van mening over de status van de boeddhistische godheid Dorje Shugden.

De Dorje Shugden-controverse is een controverse rondom de plaats en de hoedanigheid die het wezen Dorje Shugden inneemt in het pantheon van het Tibetaanse boeddhisme. Het conflict heeft zijn wortels in de periode van de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso in de 17e eeuw en laaide opnieuw op aan het eind van de 20e eeuw, nadat de huidige en veertiende dalai lama Tenzin Gyatso de verering van Dorje Shugden in de Tibetaanse kloosters in ballingschap verbood.

De Dalai Lama zei in deze kwestie anderen niets te verbieden en ook religieuze vrijheid niet in te willen perken. Het zijn juist de aanhangers van Shugden die met de verering van Shugden een sektarische en intolerante houding aannemen. Ze omarmen het, maar daarmee ook de intolerante houding die ze zelf kenmerkt, zei de spiritueel leider.

Categorieën: Nieuws, Bezoek Dalai Lama 2014
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk