Foto BD/Marc Loogman.

Foto BD/Marc Loogman.

Foto Marc Loogman.

Foto BD/Marc Loogman.

De Dalai Lama is in het Rotterdamse Ahoy. Vanmorgen gaf hij de boeddhistische les over ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’, vanmiddag gevolgd door een publieke lezing met de titel: ‘Welzijn, wijsheid en compassie; een pleidooi voor een seculiere benadering’. Meer dan 17.000 mensen zijn vandaag in de grote zaal van Ahoy aanwezig om naar de Dalai Lama te luisteren. De zaal liep vanmorgen langzaam vol. Volgens aanwezigen ter plaatse kwam dat door parkeerproblemen.

Foto BD/Marc Loogman

Foto BD/Marc Loogman

Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld.

De Dalai Lama: “Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.”

Foto BD/Marc Loogmans

Foto BD/Marc Loogman.

Honderden aanhangers van de International Shugden Community (ICS) protesteren vandaag tegen het bezoek van de Dalai Lama aan de Maasstad. Ze maken op een luidruchtige wijze de hele zondag hun afkeer tegen de Dalai Lama duidelijk. Dat deden ze een paar dagen geleden ook al in Oslo. ICS beschuldigt de Dalai Lama onder meer  van het schenden van de mensenrechten en van religieuze vervolging. Tussen de Dalai Lama en de aanhangers van ICS heerst een diepgaand verschil van mening over de status van de boeddhistische godheid Dorje Shugden.

Een van de demonstranten zegt: ‘Vandaag ben ik bij Ahoy aanwezig om onze traditie te verdedigen tegen de laster die over ons wordt uitgestort. Helaas hebben we geen andere keuze dan dit op een erg luide manier te doen. De Dalai Lama mag vinden wat hij vindt maar geen  haat zaaien en zeggen dat we demonen vereren of door China betaald worden en moordenaars zijn, voor mij gaat dat te ver en moet gestopt worden. We waken er allemaal voor om een goede en positieve motivatie te hebben bij de demonstraties, ook al ziet het er nogal heftig uit en in de kring van demonstranten kan je een hele mooie en goede sfeer voelen.’

Morgen krijgen leerlingen van twaalf Bredase scholen de gelegenheid de Dalai Lama te ontmoeten. De geestelijk leider van de Tibetanen bezoekt dan de onderwijsconferentie Education of the Heart op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De scholen zijn geselecteerd op basis van een extra programma buiten het reguliere onderwijs. Zo biedt het Orioncollege meditatie en mindfulness aan.

Ook groepjes leerlingen en docenten van het Markenhage, Mencia en de Internationale School en studenten van Avans en leerlingen van het ROC West-Brabant zijn bij de conferentie aanwezig.

Foto redactie BD.

Werk Tashi Norbu. Foto redactie BD.

De Nederlands Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu exposeert vandaag in Ahoy Rotterdam.  Veel mensen hebben reeds kennis gemaakt met zijn boeddhabeelden en hedendaagse boeddhistisch schilderijen. Gisteren ontmoette de kunstenaar de Dalai Lama in het Wereldmuseum in Rotterdam. Zijn werk in Ahoy is niet voor een groot publiek te zien, maar hangt in een streng beveiligde vip room. Deze hardwerkende kunstenaar is net terug van New York waar hij een succesvolle expositie heeft afgerond.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Bezoek Dalai Lama 2014, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Dalai Lama pleit voor seculiere benadering