Ongeveer 400 mensen hebben dinsdag gedemonstreerd bij het Parlementsgebouw in Oslo om hun steun te betuigen aan het bezoek dat de Dalai Lama begin mei aan Noorwegen brengt. Ze uitten hun verontwaardiging over het feit dat Noorse regering overweegt om de spiritueel leider niet te ontvangen om de toch al gespannen relatie met China niet verder onder druk te zetten. Volgens de demonstranten druist dat in tegen de mening van de Noren. Er gaan stemmen op om de Dalai Lama te laten ontvangen door de Noorse koning Harald, die boven de politiek staat. Beiden staan bekend om hun humor en informele gedrag.
De Dalai Lama is vanaf zeven mei in Oslo om daar een plechtigheid bij te wonen voor het feit dat hij 25 jaar geleden werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. De regering beschouwt het als een privébezoek.
Ann Kristin Espejord, een van de organisatoren, zegt dat het overheidsstandpunt haaks staat op die van het volk. ‘We willen de Dalai Lama laten weten dat hij hartelijk welkom is in Noorwegen, we zijn er trots op dat hij komt. We willen de wereld laten weten dat we een vrij volk zijn en we verwachten dat onze politici ons daarin steunen. Wij zullen opkomen voor onze waarden.’ Onder de demonstranten waren ook vertegenwoordigers van politieke partijen, mensenrechtenorganisaties, acteurs, kunstenaars en andere persoonlijkheden. Ze vinden dat de Dalai Lama niet in een kelder moet worden ontvangen, zoals de Chinese media voorstellen, maar in het Noorse parlement.
Noorse China-deskundigen menen dat Noorwegen een knieval heeft gemaakt zonder dat daar een belofte van de Volksrepubliek tegenover staat. ‘De Chinezen willen kleinere landen als een laboratorium gebruiken voor het testen van haar macht. Ze testen gewoon hoe ver ze kunnen gaan. Als Noorwegen nee zegt tegen de Dalai Lama versterkt dat China’s minachting voor onze zwakte! En het zijn niet alleen onze beginselen van dit land die worden verraden: de regering verliest ook het respect van de meerderheid van de Noorse kiezers.’
Het bezoek van de Dalai Lama aan Oslo is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Waar hij ook gaat zijn er veiligheidsmensen om hem heen. De Dalai Lama staat er om bekend dat hij op straat regelmatig stil staat en het publiek persoonlijk begroet. Bij zijn bezoek aan Huy in België, in 2012, zorgden veiligheidsmensen, onder wie scherpschutters, met een aantal cordons voor zijn veiligheid. Hij wordt beschermd als een staatshoofd.
Freddy Huizinga zegt
De noorse regering heeft helaas besloten om de Dalai Lama niet officieel te ontvangen. Erg jammer dat de regering een goede relatie met China belangrijker vindt dan deze nobelprijs winnaar te ontvangen. Nog merkwaardiger is dat regeringsvertegenwoordigers nu een heel andere houding hebben als toen ze nog in de oppositie waren. Toen vonden ze mensenrechten belangrijk en de situatie in Tibet uiterst zorgwekkend. Nu blijkt volgens Reuters dat de noorse bank flink wat geld heeft geinvesteerd in China. It’s all about the money helaas…
Sjoerd zegt
China – Norwegian about the Dalai Lama:
:-(
Maria Vignolo zegt
Ook hier wordt de Dalai Lama, niet met alle egards en eerbied ontvangen.
De regering kiest ook voor China en het grote geld.
Tja…..
nic zegt
Voor iedereen die het jammer vind dat het allemaal om het geld gaat helpt het misschien in te zien in hoeverre dingen voor jezelf om het geld gaan.
Zou je je baan (bron van inkomsten ) opzeggen om de Dalai Lama te ontvangen of duizend euro betalen om naar zijn toespraak te gaan ?
Hoever zou je gaan ?