In veel landen, onder andere in Nederland en België, is vandaag de 55ste verjaardag van de opstand in Tibet tegen de Chinese overheersing herdacht. Vooral jonge Tibetanen voeren nu actie tegen de bezetting van hun land. Minister-president Lobsang Sangay van de Tibetaanse regering in ballingschap zegt dat het voor deze groep –wonend in vele landen over de hele wereld- niet gemakkelijk is om gescheiden van hun familie in Tibet te leven.
“Het is deze generatie van Tibetanen- ook in Tibet, die duidelijk en luid hun identiteit, vrijheid en eenheid eisen,” zei Sangay tijdens een toespraak in Dharamsala (India), waar de Dalai Lama en de ballingschap regering hun zetel hebben. “Tibetanen in Tibet zullen geen herinneringen aan het traditionele Tibet opbouwen, terwijl Tibetanen buiten Tibet een leven in ballingschap leiden.” Een menigte van meer dan duizend mensen juichte tijdens Sangay toespraak en zwaaide met kleurrijke vlaggen, die versierd waren met de woorden, “Tibet voor Tibetanen.” Tijdens een mars door de stad, schreeuwden demonstranten “Lang leve de Dalai Lama” en “Tibet Vrij.”
In Nepal hebben de autoriteiten honderden troepen van de oproerpolitie ingezet om te voorkomen dat het tot anti-China protesten in Kathmandu zou komen. Nepal wil protesten tegen bevriende landen niet toestaan. Vijf mensen die zongen en zwaaiden met Tibetaanse vlaggen zijn in een vrachtwagen geladen en meegenomen naar een detentiecentrum. De politie bewaakte alle wegen die naar de Chinese ambassade leiden.
In Amsterdam kwamen afgelopen maandag meer dan 250 Tibetanen en Tibet sympathisanten op de Dam in Amsterdam bijeen om de 55ste herdenkingsdag van de door China bloedig onderdrukte Tibetaanse volksopstand te markeren. In een vreedzame tocht liepen de demonstranten door het centrum onder het reciteren van gebeden, hetgeen op deze stralende en warme dag een extra dimensie gaf aan de oproep voor mensenrechten in het door China hermetisch afgesloten Himalaya land.
Traditiegetrouw werd de 10 maart verklaring uit Dharamsala voorgelezen van de democratisch gekozen premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. Tijdens een 2 minuten durende stilte werden de talloze Tibetanen herdacht, die het leven hebben verloren onder het uitzonderlijk repressieve Chinese beleid in Tibet. De afgelopen jaren hebben meer dan 127 Tibetanen zichzelf in brand gestoken als verzet tegen deze nietsontziende systematische Chinese onderdrukking.
Nicole Sprokel, woordvoerster van Amnesty International, riep tijdens haar toespraak de Chinese autoriteiten op om de onderliggende oorzaken van de protesten in Tibet aan te pakken, Tibetanen de autonomie te verlenen, waar ze recht op hebben, en te stoppen met het vervolgen van Tibetanen voor het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting, godsdienst en levensovertuiging.
Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, wees op de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om de gerechtvaardigde en geweldloze aspiraties van het Tibetaanse volk te steunen. Het is de verantwoordelijkheid van een ieder die vrijheid belangrijk vindt, op te komen voor het Tibetaanse volk, wier stem systematisch door de Chinese bezetters gesmoord wordt. De herdenking werd georganiseerd door de Tibetaanse gemeenschap, de Tibet Support Groep Nederland, en International Campaign for Tibet.
Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 127 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als verzet tegen de Chinese onderdrukking en groeit het aantal politieke gevangenen.
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.
De eerste officiële demonstratie die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) op 24 en 25 maart in Den Haag wordt gehouden, is aangekondigd. Op het Malieveld gaat de Tibetaanse gemeenschap demonstreren. Dat heeft de gemeente Den Haag donderdag laten weten.
De Tibet Support Groep Nederland vraagt alle supporters van Tibet om naar Den Haag te komen om aandacht te vragen ‘voor de Chinese repressie van het Tibetaanse volk’. De actie is gericht tegen de Chinese president Xi Jinping die de nucleaire top zal bijwonen.
Bron ICT