China heeft ongeveer 400 militairen gestationeerd bij de Larung Gar Boeddhistische Academie in Serthar County in het oosten van Tibet, als onderdeel van een bredere strategie om de controle over de regio aan te scherpen, aldus het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA), dat berichten uit Tibet citeert.
De komst van de troepen op 20 december 2024 gaat gepaard met helikopterbewaking, wat duidt op een escalatie van de veiligheidsmaatregelen bij ’s werelds grootste Tibetaanse boeddhistische studiecentrum, aldus de CTA. Larung Gar, opgericht in 1980, is al lange tijd een centrum voor boeddhistische monniken en nonnen die hun spirituele opleiding willen verdiepen. Het heeft echter te maken gehad met toenemende beperkingen van de Chinese overheid, die de academie ziet als een centrum van Tibetaanse identiteit en autonomie.
Sloop kloosterwoningen
Bij eerdere onderdrukkingen, met name in 2016-2017, werden duizenden kloosterwoningen gesloopt en veel beoefenaars onder dwang het land uitgezet. Als gevolg hiervan is de bevolking van Larung Gar gehalveerd, van ongeveer 10.000 tot een aanzienlijk kleiner aantal. Het Centraal Tibetaans Bestuur (CTA) zei dat de rapporten erop wijzen dat China van plan is om nieuwe regels op te leggen in Larung Gar, waaronder het beperken van de duur van het verblijf van de bewoners tot maximaal 15 jaar.
Daarnaast zullen alle monniken en nonnen zich moeten registreren bij de autoriteiten en zal het totale aantal religieuze beoefenaars naar verwachting worden teruggebracht. Naar verluidt wordt Chinese studenten gevraagd te vertrekken, wat duidt op een doelgerichte poging om de populatie van de academie verder terug te dringen. Deze maatregelen zijn een voortdurende poging van de Chinese regering om meer controle uit te oefenen over Tibetaanse boeddhistische instellingen. De nieuwe regels maken deel uit van een bredere campagne om de godsdienstvrijheid in Tibet te beperken, waar traditionele boeddhistische praktijken steeds meer onder druk komen te staan.
Controle boeddhisme
De Larung Gar Academie, ooit een baken van Tibetaanse boeddhistische wetenschap, heeft nu te maken met verscherpt overheidstoezicht en beperkingen, wat de bredere trend van afnemende religieuze autonomie in de regio weerspiegelt. De toenemende militaire aanwezigheid en strenge regels bij Larung Gar weerspiegelen de voortdurende inspanningen van China om het Tibetaanse boeddhisme te controleren en de religieuze vrijheden in Tibet te beperken. Deze maatregelen maken deel uit van een bredere strategie om de Tibetaanse culturele en religieuze autonomie te verminderen en de staatscontrole over de spirituele instellingen in de regio verder te consolideren.
Geef een reactie