Noord-Korea heeft de verkoop van twee populaire gerechten in restaurants verboden omdat ze van Zuid-Koreaanse oorsprong zijn. Het is het nieuwste voorbeeld van Pyongyang dat hard optreedt tegen de “invasie” van de Zuid-Koreaanse cultuur – die als decadent en kapitalistisch wordt gezien – in het teruggetrokken communistische land.
Beide gerechten – budae-jjigae, een pittige stoofpot die soms bestaat uit instant ramen noedels, hotdogs en wat er maar voorhanden is, en tteokbokki, gestoomde rijstwafels overgoten met een pittige saus – zijn al tientallen jaren erg populair in Zuid-Korea.
Ze doken pas in 2017 op in Noord-Korea, gebracht door een restauranthouder die verbonden is aan een warenhuis dat samen met Chinese bedrijven wordt geëxploiteerd. Een ander gerecht dat populair is in het Zuiden en dat onlangs is overgewaaid naar het Noorden, samgyeopsal, of gebarbecuede plakjes varkensbuik, valt nog niet onder het verbod.
In 2020 nam Noord-Korea een wet aan met de naam Rejection of Reactionary Thought and Culture Act om te voorkomen dat deze dingen zich zouden verspreiden. Nu lijkt het land zijn zinnen te hebben gezet op deze voedingsmiddelen. De politie van de stad en het bureau voor marktbeheer hebben verklaard dat als iemand wordt betrapt op het stiekem verkopen van dit voedsel, zijn winkel zal worden gesloten.
Alle drie de gerechten verschenen in Zuid-Korea na de deling van het land aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog van 1950-53 die de deling definitief maakte.