Karma Samdrub (56) , een vooraanstaande Tibetaanse kunstverzamelaar en milieuactivist die in 2010 tot een gevangenisstraf werd veroordeeld, is na bijna 15 jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Karma Samdrub werd in januari 2010 door de Chinese autoriteiten gearresteerd en later dat jaar door de Yangi County Court in Xinjiang veroordeeld op grond van valse beschuldigingen van het opgraven van oude graven en het stelen van culturele artefacten, ondanks het feit dat hij in een onderzoek uit 1998 van alle beschuldigingen was vrijgesproken.
Hij werd maandag vrijgelaten uit de gevangenis in Shaya County in Xinjiang. Op foto’s die vlak na zijn vrijlating zijn genomen, is te zien dat de ooit zo goed gebouwde Tibetaanse zakenman de steun van minstens twee mensen nodig heeft om te kunnen lopen.
Filantroop van het jaar
Samdrub komt uit een familie van vooraanstaande Tibetanen. Hij was de oprichter van de bekroonde Three Rivers Environmental Protection Group en werd in 2006 door een Chinese staatsmediaorganisatie uitgeroepen tot Filantroop van het Jaar. Hij en zijn broers wonnen ook internationale prijzen voor hun natuurbeschermingsactiviteiten, waaronder een prijs van Ford Motors en een beurs van de Jet Li One Foundation.
Op het moment van zijn detentie was Karma Samdrup bezig met het opzetten van een museum over de Tibetaanse cultuur en werd hij door andere Tibetanen beschouwd als de eigenaar van de grootste privécollectie ter wereld van Tibetaanse kunst en kunstvoorwerpen. Algemeen wordt aangenomen dat zijn arrestatie in 2010 een vergelding was voor zijn pogingen om zijn twee broers, de milieuactivisten Rinchen Samdrup en Chime Namgyal, die beiden in augustus 2009 werden gearresteerd, vrij te krijgen.
Rinchen Samdrup werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ondermijning en ‘splitsing van het moederland’ na het plaatsen van een artikel over de Dalai Lama op een website. Familieleden zeiden echter dat hij werd vastgehouden nadat hij lokale ambtenaren had beschuldigd van het jagen op bedreigde dieren. Chime Namgyal kreeg twee jaar gevangenisstraf op beschuldiging van zijn natuurbeschermingswerk met Rinchen Samdrup.
Geef een reactie