Zenmonnik en oorlogsveteraan Claude AnShin Thomas zal voor het eerst in zijn vredesbevorderende activiteiten van 7 tot 10 november in Amsterdam een openbare lezing geven. AnShin is een Amerikaanse Vietnam oorlogsveteraan die, nadat hij een volledig gewijde zen boeddhistische monnik werd, zijn leven heeft gewijd aan het bevorderen van vrede over de hele wereld. Hij heeft drie boeken gepubliceerd, waaronder een autobiografie getiteld ‘At Hell’s Gate: A Soldier’s Journey from War to Peace’. (‘At Hell’s Gate: De reis van een soldaat van oorlog naar vrede’).
Lijden in de wereld
Toegewijd aan het ondersteunen van inspanningen om een einde te maken aan en een bewustzijn te creëren van de cultuur van geweld onder individuen, families, samenlevingen en landen, verdeelt Claude AnShin momenteel zijn tijd tussen de VS, Europa, Zuid-Amerika en Azië. Zijn leven staat in dienst van hen die lijden in de wereld, vooral als gevolg van oorlog en andere vormen van geweld. Maar door zijn intieme en diepe begrip van de aard van het lijden is hij een dienaar voor iedereen. Hij bezoekt regelmatig mensen in ziekenhuizen, scholen en gevangenissen; hij communiceert met bendeleden, guerrilla’s en vluchtelingen en leidt meditatieretraites op plaatsen waar het lijden zich voordoet, in de hoop een vollediger bewustzijn van de impact van geweld op de samenleving te creëren.
Veteranengemeenschap
Claude AnShin is toegewijd aan het dienen van de veteranengemeenschap en hun families door het faciliteren van helende retraites door het hele land. Op deze bijeenkomsten kunnen veteranen, hun echtgenoten en kinderen een begin maken met het proces om hun leven een nieuwe wending te geven. Dankzij het succes van deze retraites is zijn boek “At Hell’s Gate” vertaald naar het Spaans, waardoor het zijn duidelijke impact binnen de veteranengemeenschap blijft verspreiden. Dankzij de zegen, het vertrouwen en de steun van een belangrijke donateur is AnShin in staat geweest om zich actiever te richten op de werkelijke kosten van oorlog door professionals in de medische en psychologische hulpverlening te helpen in contact te komen met wetenschappers aan universiteiten om het bewustzijn van moreel letsel als iets reëels en tastbaars te vergroten.
Als gevolg hiervan groeit het besef dat postmilitaire ervaringen moeten worden behandeld volgens meer dan alleen een medisch model. Dit besef gaat nu gepaard met een groeiend pleidooi binnen de medische beroepsgroep en de bereidheid om een meer afgeronde benadering van de zorg en behandeling van veteranen te onderzoeken. Dit omvat het begrip dat genezing niet alleen de afwezigheid van lijden is, maar ook het leren leven in een meer bewuste en gewetensvolle relatie tot het lijden, terwijl er ook gebruik wordt gemaakt van die aspecten van de gevestigde modaliteiten die effectief zijn.
jf nieland zegt
zeer inspirerend levensverhaal – van oorlogsveteraan tot vredessoldaat; beter kan niet; om van te leren