Hassan Hamad, een Gazaanse freelance journalist, leverde video’s en foto’s aan een aantal televisienetwerken, waaronder Al Jazeera en andere nieuwsagentschappen. Vorige week vrijdag werd hij gedood tijdens een Israëlische luchtaanval op zijn huis in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza.
Hamad heeft het jaar na de aanslagen van 7 oktober besteed aan het documenteren van de nasleep van die aanslagen, een schrijnend jaar waarin meer dan 41.000 mensen zijn gedood en tienduizenden anderen gewond zijn geraakt, de meesten op gruwelijke wijze. De Palestijnse journalist Maha Hussaini zei dat hij slechts enkele dagen voordat Hamad werd gedood, was bedreigd door een Israëlische officier via een Whatsapp-bericht en een aantal telefoontjes, waarin hem werd bevolen om te stoppen met filmen in Gaza.’ ‘Luister, als je doorgaat met het verspreiden van leugens over Israël, komen we hierna naar je toe en veranderen we je familie in …’. Dit is je laatste waarschuwing’,’ stond er in het Whatsapp-bericht, dat Hussaini deelde op X.
Registratie moorden
Volgens het mediabureau van de Gazaanse regering zijn er sinds het begin van het huidige conflict op 7 oktober vorig jaar 175 journalisten gedood in Gaza. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) zegt dat het de dood van 128 journalisten in Gaza in het afgelopen jaar heeft kunnen bevestigen en documenteren. Dit is het hoogste aantal dat ooit in één jaar is geregistreerd sinds CPJ tweeëndertig jaar geleden begon met het documenteren van moorden op journalisten. Alle moorden, op twee na, werden gepleegd door Israëlische troepen.
‘De moorden, samen met censuur, arrestaties, het voortdurende verbod op onafhankelijke mediatoegang tot Gaza, aanhoudende internetafsluitingen, de vernietiging van mediakanalen en de ontheemding van de mediagemeenschap in Gaza, hebben de verslaggeving over de oorlog ernstig beperkt en de documentatie bemoeilijkt,’ zei CPJ vrijdag in een verklaring.
De organisatie heeft ook kritiek geuit op Israël vanwege zijn poging om de moorden te rechtvaardigen door te beweren dat sommige van de gedode journalisten terroristen zijn of banden hebben met terroristische organisaties. ‘Het Committee to Protect Journalists roept Israël op om te stoppen met het maken van onbewezen beweringen dat journalisten die door zijn strijdkrachten zijn gedood terroristen zijn of betrokken zijn bij militante activiteiten, en eist internationale, snelle en onafhankelijke onderzoeken naar deze moorden,’ zei de groep in een verklaring in augustus van dit jaar.
Lastercampagnes
‘Zelfs voor het begin van de oorlog tussen Israël en Gaza had CPJ het patroon van Israël gedocumenteerd om journalisten ervan te beschuldigen terroristen te zijn zonder geloofwaardig bewijs te leveren om hun beweringen te staven,’ zegt CPJ. ‘Lastercampagnes brengen journalisten in gevaar en ondermijnen het vertrouwen van het publiek in de media. Israël moet een einde maken aan deze praktijk en onafhankelijke internationale onderzoeken naar de moorden op de journalisten toestaan.’