China zal in oktober gastheer zijn voor een wereldwijde boeddhistische conferentie die volgens experts en rechtenactivisten buiten het land bedoeld is om zijn invloed in Azië te vergroten en voort te bouwen op zijn verhaal dat het meer invloed heeft op landen met een boeddhistische meerderheid dan India, de bakermat van het boeddhisme.
Monniken, deskundigen, geleerden en vertegenwoordigers uit ongeveer 70 landen zullen naar verwachting deelnemen aan het zesde Wereld Boeddhistisch Forum in de oostelijke stad Ningbo. De Dalai Lama, misschien wel de meest prominente boeddhistische leider ter wereld, is echter niet uitgenodigd. De Tibetaanse spirituele leider, die door Beijing als separatistisch wordt beschouwd, is voor geen enkel forum uitgenodigd sinds het eerste forum dat in 2006 door China werd georganiseerd. Het doel van de conferentie is volgens de organisatoren ‘het bevorderen van wereldvrede, het verbeteren van het welzijn van alle individuen en het verzamelen van wijsheid en kracht voor het opbouwen van een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid’.
Politieke doelen
Maar in feite heeft China weinig interesse in het promoten of beschermen van het boeddhisme en probeert het in plaats daarvan de conferentie te gebruiken om zijn politieke doelen te bereiken. Door het organiseren van het forum misleidt China de internationale gemeenschap door de illusie te wekken dat de staat het boeddhisme steunt, hoewel er geen echte bescherming of steun is voor boeddhisten in het land, zei Shartse Khensur rinpoche Jangchup Choeden, secretaris-generaal van de Internationale Boeddhistische Confederatie.
De conferentie komt op een moment dat Peking zijn inspanningen opvoert om het Tibetaanse boeddhisme te ‘siniseren’ om de religieuze doctrines in overeenstemming te brengen met de ideologie van de Chinese Communistische Partij en om loyaliteit aan de partij en de staat te benadrukken. Hoewel de grondwet van China stelt dat zijn burgers ‘vrijheid van religieuze overtuiging genieten’, is dit in de praktijk niet het geval. Ambtenaren treden stelselmatig op tegen religieuze uitingen van Tibetaanse boeddhisten, Oeigoerse moslims en christenen in het hele land.
Kenmerken uitwissen
In plaats van aan te tonen dat China het Tibetaanse boeddhisme of de boeddhistische religie in het algemeen in stand houdt, zal de conferentie Pekings inspanningen om Tibetanen te assimileren en hun specifieke kenmerken en culturen uit te wissen, onder de aandacht brengen, zeggen activisten en deskundigen. Yan Jue, voorzitter van de Boeddhistische Associatie van China die de conferentie organiseert, leek dit toe te geven. Hij zei dat het zesde forum ‘zich zal houden aan de richting van de sinisering van het boeddhisme’ in China en ‘de status van religieuze vrijheid in China volledig zal publiceren en tonen’.
De International Campaign for Tibet, een rechtengroepering, noemt de vereniging een ‘sleutelinstrument’ in de strategie van Peking om het Tibetaans boeddhisme te assimileren en te transformeren, vooral als het gaat om het zoeken naar en erkennen van gereïncarneerde lama’s. De vereniging wordt door Peking gebruikt om ‘het Tibetaans boeddhisme te breken’. Peking gebruikt de vereniging om “de unieke kenmerken van het Tibetaans boeddhisme af te breken en het te veranderen in een instrument van de Chinese staat”, aldus de groep.