De motie die onlangs is aangenomen door het Canadese Lagerhuis waarin Tibetaans zelfbeschikkingsrecht wordt erkend, leidde tot tevredenheid bij het Canada Tibet Committee. De motie van het Bloc Quebecois kreeg unanieme steun van de aanwezige parlementsleden.
Het Canada Tibet Committee (CTC) toonde zich tevreden met het resultaat en verklaarde op sociale media X: ‘Blij te kunnen aankondigen dat het parlement van Canada unaniem een motie heeft aangenomen waarin het recht van Tibet op zelfbeschikking wordt erkend.’ De relatie tussen China en Tibet is al lange tijd complex en wordt gekenmerkt door historische spanningen.
China claimt soevereiniteit over Tibet en beschouwt het als een integraal onderdeel van zijn grondgebied. Tibetanen, geleid door de Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap, pleiten echter voor meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid. China’s controle over Tibet gaat terug tot de jaren 1950 toen Chinese troepen de regio binnentrokken en het gezag vestigden.
Het 17-puntenakkoord van 1951 formaliseerde de opname van Tibet in de Volksrepubliek China, hoewel het nog steeds wordt betwist door Tibetaanse activisten die beweren dat het onder dwang werd ondertekend. Onder Chinees bestuur heeft Tibet te maken gehad met politieke, economische en sociale controle, met controversieel beleid dat door Peking wordt uitgevoerd.
Tibetanen voelen zich vaak gemarginaliseerd en onderdrukt, met berichten over mensenrechtenschendingen, beperkingen van de godsdienstvrijheid en pogingen tot culturele assimilatie.