De afgelopen week ontmoetten Letse parlementariërs met sympathie voor de Tibetaanse zaak de Dalai Lama tijdens zijn bezoek aan dat land. Ze beloofden zich in te blijven spannen om de Tibetaanse inspanningen om hun cultuur en identiteit te behouden blijvend te steunen. Ze bedankten de Dalai Lama voor zijn komst en het benadrukken van normen en waarden in een tijd waarin de situatie in de wereld lijkt te verergeren.
De Dalai Lama reageerde blij op de vriendelijke woorden van de parlementariërs: ‘Geachte leden van het parlement en Tibet Support Groups, ik dank u voor uw uitnodiging hier en voor uw warme ontvangst. Ik meen te mogen stellen dat in de afgelopen vijftig jaar een zekere democratisering in de Tibetaanse gemeenschap heeft plaatsgevonden. Als afsluiting daar van heb ik mij sinds 2011 volledig teruggetrokken uit mijn vroegere politieke verantwoordelijkheden.
Jullie ervaring komt overeen met onze ervaring. Als het gaat om de kracht van de waarheid en de macht van het geweer, is het wapen op de korte termijn mogelijk effectiever, maar op de lange termijn zal de kracht van de waarheid zegevieren.
We zijn bereid om onderdeel te blijven van de Volksrepubliek China, hetgeen van nut zou kunnen bij de modernisering van Tibet. Echter, we hebben onze eigen taal, waarvan wij op dezelfde manier houden als jullie van Lets houden. Het is ook de beste taal voor het uiteenzetten van de subtielere dimensies van de boeddhistische filosofie. Ons doel is de oprichting van een werkelijke Tibetaanse autonomie, zoals voorzien in de Chinese grondwet. Wat wij vragen is dat ze dit ook implementeren.’
Vervolgens ging de Dalai Lama verder met een schets van de verschillende aspecten van de Tibetaanse kwestie. Zoals het milieu, het besef dat het belang van Tibet als stroomgebied voor miljoenen mensen in Azië het tot een derde pool maakt. De Tibetaanse boeddhistische cultuur, die ook van belang is voor de ongeveer vierhonderd miljoen Chinese boeddhisten. De Dalai Lama ging ook in op de mensenrechten in China en in Tibet en de positie van Tibet als buffer tussen China en India, de twee meest bevolkte landen ter wereld. Normalisering van de situatie in Tibet zou volgens de Dalai Lama kunnen leiden tot een vermindering van de troepen en een ontspanning van het wantrouwen in de regio.
Tijdens een rondetafelgesprek met een groep genodigden sprak de Dalai Lama over zaken die iedereen aangaan. ‘In de hedendaagse mondiale samenleving zijn er niet langer echte grenzen. Bijvoorbeeld, klimaatverandering is iets dat alle mensen treft, waar ze ook zijn. Onze kunstmatige nadruk op ‘Zij’ en ‘Wij’ effent de weg naar geweld en oorlog. En sinds jullie er voor kozen om dit niet te doen, zou ik mezelf graag willen aankondigen als een gewoon mens, net als jullie. We willen geen problemen, en toch zijn de meeste van onze problemen onze eigen creatie. Desondanks hebben we deze wonderbaarlijke intelligentie, die ons in staat stelt om onze emoties te evalueren, te beoordelen welke geluk en gemoedsrust brengen en welke problemen tot gevolg hebben.
Ten tweede, als boeddhistische monnik, probeer ik interreligieuze harmonie te bevorderen. Ik put inspiratie uit India dat onderdak biedt aan alle grote religies van de wereld, die vreedzaam naast elkaar leven. Als mens hebben we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om te werken aan een vreedzamere samenleving.’
De bijeenkomst van de Dalai Lama met een groep Russische boeddhisten in het ‘Splendid Palace’ in Riga, Letland op 10 september 2013. Foto / Igor / Save Tibet Rusland
De Dalai Lama had ook een ontmoeting met boeddhisten uit de Russische Mongoolse republieken en Europese Russen. Hij vertelde hen dat het boeddhisme is gebaseerd op onderzoek en dat om boeddhist te zijn in de eenentwintigste eeuw het nodig is om te begrijpen wat we doen, niet louter om boeddhistische mantra’s te reciteren. Dat vereist studie, zei de Dalai Lama.
Bron International Campaign for Tibet.