In een talkshow en twee documentaires besteedt de Evangelische Omroep (EO) aandacht aan het hedendaagse antisemitisme in Nederland dat door de oorlog tussen Israël en Hamas onverhuld zichtbaar wordt. Nederlandse Joden voelen zich bedreigd en krijgen de schuld van de strijd tegen Hamas door het Israëlische leger en de opstelling van het ultrarechtse Israëlische oorlogskabinet.
Sommige Joodse studenten durven geen lessen meer te volgen op de universiteit, de hal van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam hangt vol pro-Palestine leuzen. Bij een oude Joodse vrouw vloog een baksteen door het raam, openbare Joodse feesten worden afgezegd uit angst voor gewelddadige demonstraties, de overheid beschermt onvoldoende de Joodse burgers. Joodse scholen worden tijdelijk gesloten na meldingen over geweld. En Joodse medeburgers durven geen uitingen van het Joodse geloof zichtbaar te maken. Zo blijkt uit dit studiogesprek.
Eind 2016 presenteerde de EO de televisieserie ‘De kanarie in de kolenmijn’. Aanleiding was de sterke toename van het antisemitisme in Nederland en onze buurlanden. We zijn zeven jaar verder en in Nederland zien we dat de veiligheid van Joden opnieuw op het spel staat als gevolg van de crisis in Gaza. Het aantal meldingen van antisemitisme in ons land steeg met 818%.
Antisemitisme komt nooit alleen: de geschiedenis leert dat antisemitisme uiteindelijk de kwaliteit van de hele samenleving en alle minderheden treft. In een drieluik onderzoekt de Evangelische Omroep antisemitisme in Nederland na 7 oktober. Het al uitgezonden studiogesprek is te volgen via deze link
Studiogesprek ‘Na 7/10’
De eerste aflevering is een studiogesprek. Op donderdag 7 december (23.20 uur op NPO 2) praat Margje Fikse met:
Bart Wallet, historicus Joodse geschiedenis
Esther van Fenema, psychiater
Hans Weijel, bestuurder Centraal Joods Overleg
Rob Oudkerk, voormalig huisarts en voormalig lid Tweede Kamer
Marcel Möring, schrijver
Rob Oudkerk onderzoekt antisemitisme
Op 14 en 21 januari volgen deel 2 en 3 van deze serie. Rob Oudkerk, voormalig huisarts, Tweede Kamerlid en radiopresentator, maakt zich zorgen. Daarom bezoekt hij verschillende plaatsen in Nederland en confronteert hij burgers en bestuurders, onder wie burgemeesters zoals Aboutaleb van Rotterdam met de gebeurtenissen en de sfeer in ons land na 7 oktober. Hij gaat in gesprek met Joodse Nederlanders en stelt hen de vraag hoe hun leven de afgelopen maanden veranderd is.
Rob Oudkerk is een kleinkind van David Cohen, de voorzitter van ‘De Joodsche Raad’ tijdens de Jodenvervolging. Dit feit draagt Rob al zijn leven lang als ballast mee. Vanaf 1986 werkt hij als huisarts, enkele jaren later wordt hij lid van de Tweede Kamer namens de PvdA. Na een wethouderspost in Amsterdam vestigt hij zijn naam onder meer als radiopresentator. Oudkerk maakt sinds kort weer contact met zijn Joodse wortels; na 35 jaar afwezigheid bezoekt hij regelmatig de synagoge.
jp zegt
Tja, als kritiek op de Joodse staat gezien wordt als antisemitisme dan zie je stijgingen van dit soort cijfers. Daarbij is het beleid van de Joodse staat voor sommigen, helaas, reden om tegen individuen naar en lelijk te doen. Niet goed te praten wel goed te begrijpen.
Misschien voelen de Joden nu dan wat de moslims al jaren voelen, want Islam wordt net zo goed gelijkgesteld aan terrorisme (ook al is het niet zo zwart wit). Ik wacht op de oproep aan de Joden, net als bij de moslims gebeurde, om zich uit te spreken tegen misstanden van geloofsgelijken. Want hoewel niet direct verantwoordelijk is een Jood nu toch echt iemand die hoort bij een groep die apartheid hanteert. En hoewel ook dit niet zo zwart wit is heb ik weinig ruimte om mee te bewegen met het drama van mensen die het helemaal niet zo slecht hebben doorgaans. Ontvang de nare opmerkingen en boodschappen maar en laat ze maar mooi van je afglijden. Cut the drama…!
Joop Ha Hoek zegt
‘Want hoewel niet direct verantwoordelijk is een Jood nu toch echt iemand die hoort bij een groep die apartheid hanteert.’ Je kunt niet generaliseren, JP, er zijn Joodse organisaties die het geweld van Israel in Gaza afkeuren, en ook invloedrijke personen, in Israel. Als het wij en zij denken blijft voortduren komt er nooit vrede en rust in de landen en onze hoofden. Over de hele wereld zijn er Joden en mensen met een Islamitische achtergrond die samen optrekken, elkaar letterlijk omarmen, ook in Nederland.
Vrede en alle goeds,
Joop
kees moerbeek zegt
Complimenten voor je reactie, Joop.