Dertien grote geitenkaas en -melkproducenten gaan hun verpakkingen volgens Wakker Dier  aanpassen. De vele misleidende plaatjes van geiten in de wei worden verwijderd. In werkelijkheid staan vrijwel alle geiten op stal.

De toezeggingen komen onder andere van Bettine, Milner, Aldi en Lidl. Enkele producenten hebben aangegeven te gaan bekijken of de geiten toch de wei in kunnen. Wakker Dier startte eerder dit jaar een proefproces bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende verpakkingen in het zuivelschap van de supermarkten. Dit proefproces is nu ingetrokken omdat alle grote Nederlandse geitenkaas- en melkproducenten nu niet meer misleiden. Wel wil Wakker Dier dat de geitensector werk gaat maken van weidegang voor geiten. Momenteel hebben van de 270.000 melkgeiten in Nederland vrijwel alleen biologische geiten weidegang.

Geitensector

geitenkaas van aldi

Ook Aldi zegt toe de verpakking aan te zullen passen.

De geitensector is al jarenlang de snelst groeiende veesector van Nederland, met een tijdelijke groeidip tijdens de Q-koorts uitbraak. Toen zijn 50.000 drachtige geiten dood gemaakt, circa 4.000 mensen werden ziek en negentien mensen overleden. Momenteel leven naar schatting 270.000 melkgeiten in Nederland. Vrijwel alle niet-biologische melkgeiten staan het jaar rond op stal. Ze staan dan met honderden, soms duizenden, geiten in een krappe stal op stro. Om melk te blijven geven moeten de melkgeiten regelmatig lammeren. Deze geitenlammeren worden gelijk bij de moedergeit weggehaald en worden vaak op een lang veetransport gezet. De meeste geiten worden onthoornd.

Misleiding aangepakt

In april beloofde Aldi al haar verpakkingen aan te passen, nadat Wakker Dier een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC) had neergelegd. Bettine – tegen wie Wakker Dier hierna een klacht indiende bij de RCC – gaf vervolgens aan al bezig te zijn met een restyling van de verpakkingen waarbij de plaatjes van weidende geiten verdwijnen. Daarna werden de andere grote Nederlandse producenten aangeschreven die weidende geiten op de verpakking hadden staan. Zij beloofden ook allemaal het onterechte beeld van de weidende geit van de verpakking te gaan halen.

De meeste fabrikanten hebben hun verpakkingen al aangepast of zullen het komende maanden aanpassen. Uiterlijk volgende zomer zijn alle bedrijven omgeschakeld. Gijs gaf aan dat één van haar leveranciers de geiten beweidt en een ander ernaar streeft de dieren per 2014 ook buiten te laten staan. Milner beloofde op eigen initiatief de verpakking van haar nieuwe product Milner Koe & Geit aan te passen. Op buitenlandse geitenkazen – voornamelijk Franse – kunnen nog wel weidende geiten zichtbaar zijn. De Franse dierenbeschermingsorganisatie PMAF is momenteel bezig met een onderzoek naar de omstandigheden in de Franse geitenhouderij. Wakker Dier heeft besloten de resultaten van dit rapport af te wachten, alvorens ook deze producenten aan te schrijven.

Bron Wakker Dier.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Producenten passen plaatjes van ‘geiten in de wei’ aan

 1. Joop Romeijn schreef:

  Wordt het niet tijd dat het BD zich weer gaat richten op boeddhistisch nieuws, de zomer is toch zo goed als voorbij?
  Hoe interessant thema’s als Tibetaande honden (of leeuwen) en geiten ook zijn.
  Er gebeurt toch nog wel iets in boeddhistisch Nederland (en Vlaanderen), mag ik hopen?

  Eén interessant nieuwsfeit heeft het BD al – tot nu – laten lopen: dat Ton Lathouwers transmissie heeft gegeven aan André van der Braak, die daarmee kennelijk z’n opvolger als spiritueel leider van Maha Karuna Chan gaat worden. Een feit dat hier en daar wel verbazing heeft gewekt, al was het maar gezien z’n – als het goed is, drukke – baan als hoofdopleider boeddhistisch geestelijke verzorging bij de VU. Hoeveel studenten gaan aan de master beginnen?

  Maar misschien gebeurt er wel meer, allerlei sangha’s bv proberen deelnemers te werven met ‘open dagen’ de komende weken. Gaat Zen.Nl zich weer herstellen na de negatieve publiciteit?
  Wie weet is er op het front van BOS en BUN nog een ontwikkeling (werkt bv de werkgroep ongeorganiseerden al?)

  Kortom: vooruit met de geit.

 2. Tom schreef:

  Joop, of de werkgroep al werkt weet ik niet. Ik heb gezocht maar daarover niets gevonden op de site. Ik heb nog wel een vraag over hoe “z’n – als het goed is, drukke – baan als hoofdopleider boeddhistisch geestelijke verzorging bij de VU. Hoeveel studenten gaan aan de master beginnen?” zich verhoudt tot wat de BUN op hun site verwoord heeft als: “Leergezag
  Het boeddhisme kent geen centraal leergezag en dit gezag wordt dus ook niet door de BUN uitgeoefend. Voor organisatorische vraagstukken die de boeddhistische leer raken is er een adviserende lerarenraad in oprichting. Daarover eind 2012 meer.” Dus geen centraal leergezag maar wel een hoofdopleider boeddhistisch geestelijke verzorging? Hoe moet ik dat zien?

  • Joop Romeijn schreef:

   Tom, ik heb nog niet goed op jouw vraag geantwoord. Ik gebruikte de term ‘hoofdopleider’ erg losjes. Van der Braak is hoogleraar boeddhistische filosofie en heeft (als enige boeddholoog tevens boeddhist) die de VU heeft daarom een centrale rol bij de opleiding boeddhistisch geestelijke verzorging, met name bij de zogeheten ‘ambtsopleiding’ die waarschijnlijk/mogelijk volgt op de master die dit jaar start.

   Opvallend is dat de VU (nog) geen docent ‘boeddhistische geestelijke verzorging’ heeft, iemand die deze professie zelf beoefent of heeft beoefend, van der Braak is dat niet, hij is van professie filosoof.

   De relatie tussen de BUN en de VU-opleiding is een ander onderwerp, ik heb daarover in mijn blogs geschreven, gaat in theorie over veel schijven en of die in de praktijk (al) werken, weten we niet: daar gingen mijn vragen van begin deze zomer over. De DAR is één van die (zwijgende) schijven.

   PS Voor geestelijke verzorging bij defensie is waarschijnlijk wel ‘zendingsbrief’ nodig, maar is er daar geen boeddhistische geestelijke verzorging en ik hoop dat die er ook niet komt.
   In gezondheidszorginstellingen hoop ik dat juist wel maar daar is meestal een master (zonder ambtsopleiding) voldoende en een ‘zendingsbrief’ wordt lang niet meer altijd gevraagd, zie de website van de (Beroeps)Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen

 3. Tom schreef:

  Overigens zie ik “wakker dier” wel supermarkten plagen, maar hoor ik ze op TV niet over bijv. KFC. Daarnaast zou ik meer doen om zaken op EU niveau geregeld te krijgen om voor de hand liggende redenen.

 4. Ujukarin schreef:

  Nou, zal ik tóch maar weer even helpen nu er een serieuze open vraag over BZI lijkt te zijn (die van Joop reken ik daar helaas niet meer onder :-)
  a] De opleiding VU is voor mij in de kern boeddhologisch oftewel wetenschappelijk. Ter Braak is ook gepromoveerd etc. En oefent leergezag uit in die opleiding.
  b] Boeddhisme echter is nu eenmaal wat anders dan boeddhologie. Het kan elkaar wel degelijk positief beïnvloeden, en van een geestelijk gevangenis- of ziekenverzorger wordt door de overheid vereist dat deze de VU-graad heeft _plus een zending door de gezamenlijke sanghas_.
  Mede om die ‘zending’ iets meer vorm te geven is de DAR (Dharma Advies Raad) van de BUN opgericht, daarin zit o.a. mijn iets meer senior lerares-zuster Gunabhadri maar nog 5-10 andere leraren van andere sanghas. Dan nog zal de DAR nooit een centraal leergezag over ‘het’ Nederlands boeddhisme zijn, het is meer een overlegorgaan om te bepalen wat nu de gemeenschappelijke elementen relevant naar buiten toe van de diverse Nederlandse sanghas c.s. boeddhistische scholen zijn. Om bijvoorbeeld eventuele scenarios te gaan definieeren dat iemand die om een Zending vraagt wel een boeddhistisch leraar heeft maar toevallig geen leraar van een bij de BUN aangesloten sangha.

  Hopelijk helpt ‘t een beetje…

  With folded palms,

 5. Joop Romeijn schreef:

  Aangezien in mijn kringen de term ‘leergezag‘ nooit wordt gebruikt, ook vroeger niet, heb ik de betekenis ervan opgezocht:
  Door de kerk aan God ontleend gezag om de ware leer te verkondigen en te bewaren.
  Zie voor een meer uitgebreide beschrijving:
  http://www.protestant.nu/Encyclopedie/tabid/359/Page/leergezag/Default.aspx

  T.a.v. van der Braak’s functie bij de VU gebruikt Ujukarin de term in ieder geval onjuist.
  In het boeddhisme bestaat er helemaal niet zoiets als leergezag, of kent iemand een sutta of soetra waarin dat staat?

  Ook is het niet correct dat “geestelijk … ziekenverzorger wordt door de overheid vereist dat deze de VU-graad heeft _plus een zending door de gezamenlijke sanghas_ “. De meeste (wat dit betreft autonome) instellingen van gezondheidszorg stellen die eisen niet, en de overheid (het ministerie van Volksgezondheid zou dat dan moeten zijn) ook niet.

  Zo, weer wat vragen beantwoord.

 6. Tom schreef:

  Dank je wel Joop, je antwoorden scheppen de duidelijkheid waar ik naar op zoek was…..

 7. Joop Romeijn schreef:

  Vandaag zes geiten in de wei gezien; de actie lijkt dus succes te hebben.
  Tot zover het nieuws van vandaag.
  O nee, ik heb nog meer Zen-nieuwtjes (Zen en geiten horen voor mijn gevoel bij elkaar, ik weet niet waarom).

  Ik heb een paar teisho’svan Ton Lathouwer op de site van Mahakarunachan beluisterd, omdat ik had begrepen dat Ton het ook over de transmissie aan André van der Braak zou hebben; dat klopte, hoewel kort. Twee punten vielen me op:
  – Ton houdt niet van opponeren, geeft de voorkeur aan omarmen, aan harmonie en het elkaar de hand reiken. Ik dacht: hij lijkt wel meer Confucianist dan (Chan)Boeddhist.
  – Ton bleek tot zijn eigen verrassing niet alleen meester in Chan maar ook acharya in de Theravada te zijn en de transmissie aan André geldt beide; daar heb ik ernstige twijfel bij: Theravada kent (zeker voor leken en dat blijft André) helemaal niet een transmissie-procedure.

  Nog een ander feitje: morgen opent Rients Ritskes een Zen.Nl-centrum in Amsterdam; in het hol van de leeuw dus, bij het centrum van Nico Tydeman waar zoveel bekende leerlingen zitten. Ik ben benieuwd.