De Chinese autoriteiten in Tibet doorzoeken boeddhistische kloosters en dwingen monniken om documenten te ondertekenen waarin ze de relatie met de Dalai Lama, de hoogste spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme, verbreken.
Vanaf deze maand hebben de Chinese autoriteiten kloosters in de districten Shentsa en Sok doorzocht onder het mom van het handhaven van de veiligheid. De autoriteiten doorzoeken alle woningen van de monniken en de belangrijkste heiligdommen in de kloosters. Ze controleren gebedshandschriften en -boeken van de monniken en namen gebedsvlaggen mee.
China beschouwt de Dalai Lama, die al tientallen jaren in ballingschap in India leeft, als een separatist die van plan is om de voorheen onafhankelijke regio af te splitsen van de controle van China. Chinese troepen vielen Tibet binnen en annexeerden het in de jaren 1950 onder het voorwendsel dat het altijd al een deel van China was geweest. Volgens de Dalai Lama wil hij alleen verdere autonomie voor Tibet binnen China als er een garantie is dat zijn religie, taal en cultuur behouden zullen blijven.
Ondanks de Chinese vervolging hebben de Tibetanen jarenlang gevochten en hun leven gegeven voor onafhankelijkheid.