De recente inval van China in Arunachal Pradesh heeft veel te maken met de controle over Tibet en het Tibetaans boeddhisme. In Tawang, in de deelstaat Arunachal Pradesh, bevindt zich het oudste en op één na grootste klooster van het Tibetaans boeddhisme buiten de controle van China, aldus een verslag in Voices Against Autocracy.
Het Tawang Galdan Namgye Lhatse klooster, ligt op 10.000 voet met een indrukwekkend uitzicht op de Tawang Chu vallei nabij India’s grenzen met Tibet en Bhutan. Het werd opgericht in 1681 in opdracht van de 5e Dalai Lama. Duizenden etnische Tibetaanse families wonen nog steeds in Tawang, hun traditionele thuisland buiten China. Tsangyang Gyatso, de zesde Dalai Lama, werd eveneens in maart 1683 in Tawang geboren.
‘China claimt Tawang samen met de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh als deel van Zuid-Tibet. Nu de huidige Dalai Lama ouder wordt en naar verluidt niet in optimale gezondheid verkeert, zal de opvolging na zijn overlijden een groot probleem zijn,’ meldde Voices Against Autocracy. China zal, om het Tibetaanse boeddhisme te controleren, proberen een nieuwe Dalai Lama van zijn keuze te benoemen. Volgens China zou controle over Tawang de kansen van het land vergroten om het Tawang-klooster te veroveren.
Volgens Voices Against Autocracy zou het Tawang-klooster een deel kunnen zijn van de mysterieuze puzzel voor de toekomst van Tibet, zijn spiritualiteit en zijn politiek, die momenteel allemaal worden belichaamd door de 14e Dalai Lama. De Communistische Partij van China (CPC) maakt zich zorgen over de bezoeken van de huidige Dalai Lama aan Ladakh en Arunachal Pradesh vanwege de toenemende onvrede tegen de Chinese president Xi Jinping in China, Tibet en Xinjiang.
Onlangs stond in een bericht in The Diplomat dat China sterk gefixeerd is op een oud koninkrijk dat bekend staat als ‘Zhangzhung’. China heeft onderzoek en opgravingen verricht in verband met Zhangzhung in West-Tibet. Academici betwisten de exacte grenzen van Zhangzhung. Volgens sommigen omvatte het delen van wat nu bekend staat als Ladakh, West-Tibet, Nepal en Gilgit-Baltistan. Anderen beweren echter dat het koninkrijk alleen de noordwestelijke rand van Nepal en een deel van Ladakh omvatte.
‘Het gebrek aan kennis en zekerheid rond Zhangzhung maakt het rijp voor exploitatie en vervorming. Het belang van het koninkrijk is dat het verbonden is met zoveel culturele en geostrategische dynamieken die China vandaag wil manipuleren. Beijing creëert daarom actief historisch revisionisme door het sponsoren van archeologen en historici om een nieuw verhaal van Zhangzhung te geven om zijn territoriale, culturele en geopolitieke controle in de regio te rechtvaardigen,’ aldus het verslag van The Diplomat.