De boeddhistische monnik Ashin Wirathu beschuldigt moslim-extremisten van het plaatsen van een explosief, afgelopen zondag in Mandalay (Birma), waarbij vijf mensen licht gewond raakten. De politie vindt het nog te vroeg om te speculeren over de achtergrond en identiteit van de daders.

Wirathu wordt de ‘boeddhistische Bin Laden’ genoemd vanwege het aanzetten tot haat en geweld tegen voornamelijk de moslimminderheid in Birma. De lichte bom ging af op het moment dat de monnik in de tweede stad van Birma zijn aanhangers toesprak. Hoewel het geluid van de explosie gering was, veroorzaakte hij toch veel paniek. Wirathu zelf leek onaangedaan.

Wirathu is de leider van 969, een fundamentalistische boeddhistische beweging, die ontstond in de marge van de samenleving, maar nu veel aanhangers telt. De monnik riep op tot een boycot van alle moslim-eigendom en winkels en dringt aan op een wet die huwelijken tussen boeddhistische vrouwen en moslimmannen zou beperken.  Wirathu zegt te vrezen dat stijgende geboortecijfers betekent dat moslims, die op dit moment in Birma slechts vier procent van de bevolking uitmaken in de toekomst de meerderheid van de bevolking van Birma zullen hebben. Wirathu is onderhevig aan zware kritiek in de internationale pers.

Bron buitenlandse persagentschappen.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Boeddhistische Bin Laden’ geeft moslims schuld van bomaanslag

  1. Sjoerd schreef:

    Is het een idee om hem in artikelen als voorheen boeddhistische monnik aan te duiden?