Swe Win, een prominente Birmese onderzoeksjournalist, is door justitie aangeklaagd voor laster omdat hij zich weigert te verontschuldigen voor een bericht op Facebook over Birma’s meest beruchte nationalistische boeddhistische monnik Wirathu. Win schreef dat de monnik steun verleende aan de moordenaar van een vooraanstaande islamitische advocaat.

Win wordt vervolgd op basis van een wet die het gebruik van het telecom netwerk verbiedt waar het gaat om het belasteren van personen. Wirathu, leider van de ultranationalistische boeddhistische groepering Ma Ba Tha, gebruikt regelmatig haat zaaiende taal tegen moslims. De journalist kan tot maximaal drie jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

In maart 2017 verboden religieuze autoriteiten in Mandalay Wirathu zich in het openbaar te uiten vanwege zijn haatdragende taal en antimoslim retoriek. Win, die naar verluidt bedreigd is vanwege zijn reportage over Wirathu, is een van ongeveer dozijn journalisten die in Birma zijn gearresteerd en vastgehouden met betrekking tot laster, onwettige vereniging of schendingen van de mediawet.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk