Met meer dan 650+ aangemelde activiteiten staat oktober weer volledig in het teken van het verleden met de Maand van de Geschiedenis. Het jaarthema Wat een ramp! inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot de organisatie van uiteenlopende activiteiten: van rondleidingen tot proeverijen en van tentoonstellingen tot optredens. De Maand van de Geschiedenis biedt voor ieder wat wils in twaalf provincies, dus bij iedereen om de hoek is er wat te doen.
Wat een ramp!
In een tijd waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, plaatsen we, 350 jaar naar het Rampjaar, rampen in historisch perspectief. In oktober onderzoeken we hoe mensen door de eeuwen heen reageren als het noodlot toeslaat en hoe ze na een ramp de draad weer oppakken. Dat doen we met uiteenlopende activiteiten door het hele land. Rampen in alle vormen en maten komen aan bod: watersnood en andere natuurrampen, maar ook crises als gevolg van oorlog en persoonlijke rampen.
Duik vanaf 1 oktober een maand lang in historische verhalen die je helpen het heden beter te begrijpen. Zo kom je meer te weten over de codeermachine ‘Enigma’ tijdens een lezing in Breda. Volg tijdens de Canondagen een rondleiding in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder over de omgang met verschillende religies in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Bezoek in het noorden van Nederland de tentoonstelling ‘Slavernij. En de Groningers?’. Kom alles te weten over het bombardement op Rotterdam in het Mariniersmuseum en zie hoe het Rijksmuseum Muiderslot door middel van een filmprojectie onder water verdwijnt.
In Heerlen geeft Natascha van Weezel je antwoord op de vraag wat het betekent om een kind te zijn van ‘de derde generatie na de Holocaust’. In Dordrecht speel je tijdens de Dag van de Dordtse Geschiedenis mee met een historische quiz. Breng in Noord-Holland een bezoek aan de muziektheatervoorstelling De Gliphoeve over de komst van Surinamers naar Nederland. En ga mee op een spannende kinderrondleiding door het enige kasteel in Drenthe.
Ook zijn er meerdere festivals waar panelgesprekken, lezingen en excursies samenkomen. Tijdens de Dag van de Militaire Geschiedenis op 8 oktober kom je alles te weten over ons gezamenlijk militair verleden. En het Geschiedenis Festival keert dit jaar met een uitgebreid programma terug in de Philharmonie in Haarlem. Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis organiseren diverse culturele instellingen activiteiten op allerlei locaties in de provincie. En eind oktober is het in het Rijksmuseum tijd voor de Nacht van de Geschiedenis met lezingen, debatten en optredens over klimatologische catastrofes, crisis in Europa en een eeuwenoude boeddhistische omgang met rampen.
Opening met OVT
Tijdens de Maand van de Geschiedenis zendt radioprogramma OVT (VPRO) traditiegetrouw wekelijks uit vanaf een historische locatie. Publiek kan hierbij aanwezig zijn. De live-uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum op 2 oktober is het officiële startschot van de Maand. En tijdens de laatste uitzending op 30 oktober zal de Libris Geschiedenis Prijs worden uitgereikt.
Beatrice de Graaf schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay
In het essay Crisis! schetst Maand-essayist Beatrice de Graaf historische Nederlandse crises en de rol die de overheid speelde als crisisbeheerser. Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €4,99. In oktober reist Beatrice de Graaf door het land om te vertellen over haar essay.
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.