De boeddhistische monnik Vante Bhut Sarang is gisteren voor onbepaalde tijd in hongerstaking gegaan uit protest tegen de bomaanslagen, vorige week zaterdag, op de beroemde Mahaboditempel in Bodh Gaya, in India. Twee monniken raakten daarbij gewond en het complex liep lichte schade op.

De monnik wil een betere bescherming van het beroemde oord, waar de Boeddha ongeveer 2600 jaar geleden de verlichting zou hebben bereikt. En dat bezocht wordt door honderdduizenden pelgrims uit India en daarbuiten. Hij wil desnoods zijn leven opofferen om dat doel te bereiken. De monnik begon zijn hongerstaking buiten de ruimten van het tempelcomplex.

‘De belangrijkste eis is dat Bodh Gaya veilig moet blijven en dat daar ook garanties voor worden afgegeven en dat de aanslagplegers worden gestraft. De verslagen in het onderzoek moeten openbaar worden gemaakt en tot dat moment blijf ik in hongerstaking’, zegt de monnik, omgeven door pamfletten waarop zijn eisen staan vermeld.

Tien bommen ontploften in het tempelcomplex, de Indiase regering beschrijft de aanslagen als een terroristische daad. In 2002 heeft de UNESCO de Mahabodhi op de lijst van wereld erfgoed gezet.

BNN

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Monnik in hongerstaking uit protest tegen aanslagen Bodh Gaya

  1. henk molenaar schreef:

    Dit is een moeilijke afwezig, veiligheid is belangrijk maar als het een incident is moet een heilige tempel dan opeens veranderen in een soort beveiligde gevangenis?