De boeddhistische blauwwitte wimpel werd het eerst op een Amerikaans oorlogsschip op 11 september gezien- aan boord van de geleide-raket destroyer USS McFaul (DDG 74).
De nieuwste officiële wimpel van de Amerikaanse marine wapperde ter ere van de boeddhistische dharmadienst aan boord van McFaul onder leiding van Navy Chaplain Lt. Saejeong Kim. De ontwikkeling van de wimpel, een van de vier religieuze wimpels van de Amerikaanse marine, was een gezamenlijke inspanning van U.S. Fleet Forces Command (USFFC) en Naval Surface Force Atlantic (SURFLANT). Kapitein David Thames, aalmoezenier van SURFLANT, merkte op dat er maar weinig van deze wimpels beschikbaar waren voor schepen, ondanks de diverse religieuze diensten die aan boord werden gehouden. Na maanden van productie en ontwikkeling nam USFFC-aalmoezenier Capt. Brian Stamm de wimpel in ontvangst.
‘Ik wil dit speciale moment delen met mijn matrozen en mede boeddhistische beoefenaars,’ zei Kim. ‘Hoewel de boeddhistische vertegenwoordiging in het Amerikaanse leger niet groot is, heb ik als boeddhistische aalmoezenier in de vloot een unieke positie om een breed cultureel en geloofsspectrum aan te spreken in het groeiende aantal matrozen die zich identificeren als ‘Spiritueel Maar Niet Religieus’. ‘Ik ben dankbaar voor deze kans om de spirituele gereedheid te ondersteunen van matrozen die soms geen taal hebben voor hun spiritualiteit.’
De boeddhistische wimpel bestaat uit een blauwe Dharmachara (Dharmawiel) op een wit veld met een afgeronde punt op de wimpel. Volgens Kim is het boeddhistische insigne een manifestatie van Boeddha’s leer via iemands lichaam, spraak en geest. Het Dharmawiel symboliseert een drievoudige beoefening: de buitenste cirkel (moreel gedrag), de spaken (wijsheid) en de spil (meditatie).
‘Deze wimpel is een mijlpaal van de inzet van onze marine voor het geloof van onze matrozen en de oprechte ondersteuning van religieuze diversiteit,’ zei Destroyer Squadron 2 Commodore, Capt. Stefan Walch. ‘Ik ben blij voor kapelaan Kim. Haar inspanningen leveren uitstekende zorg voor onze matrozen en ze is een uitstekende ambassadeur voor haar geloof bij alle zeediensten. Dit is een grote dag voor de marine.’
De Amerikaanse vlagcode bepaalt dat een kerkelijke wimpel onmiddellijk boven de vaandrig moet wapperen als een aalmoezenier onderweg religieuze diensten houdt. De Amerikaanse marine heeft vier religieuze wimpels: Joods, Christelijk, Boeddhistisch en Moslim. Cmdr. Antonia Shey, commandant van de McFaul, zei dat het schip vereerd is deze historische wimpel te mogen voeren.
‘McFaul is trots om voor het eerst bij de marine de boeddhistische wimpel te voeren als kapelaan Kim kerkdiensten op zee leidt,’ zei Shey. ‘Hoewel het voeren van deze wimpel vandaag een historische primeur is, heeft Kim jarenlang trouw uitzonderlijke zorg en religieuze begeleiding geboden aan matrozen. De steun die Kim mijn matrozen biedt is buitengewoon.’
Kim, geboren in Chicago en opgegroeid in Zuid-Korea, werd in 2006 tot Won-boeddhistisch priester gewijd na het afronden van Won-boeddhistische studies aan het Won Institute of Graduate Studies. Ze ontving haar Ph.D. in boeddhistische studies van de Wonkwang Universiteit in 2016, nadat ze verschillende Koreaanse en Amerikaanse boeddhistische tempels had gediend. Ze werd in 2017 benoemd tot Navy Chaplain en dient momenteel bij Destroyer Squadron 2 als de enige boeddhistische aalmoezenier in actieve dienst bij de marine.
De McFaul werd in 1998 in dienst genomen, is de 24e Arleigh Burke-klasse destroyer en werd vernoemd naar Chief Petty Officer Donald L. McFaul. McFaul was een SEAL Team 4 held die postuum werd onderscheiden met het Navy Cross, de op één na hoogste onderscheiding voor heldhaftig optreden, voor het redden van zijn teamgenoten tijdens gevechtshandelingen in december 1989 in het kader van Operatie Just Cause in Panama.