Bij zeker acht lichte explosies in de Indiase tempel Bodh Gaya zijn zondagochtend twee monniken gewond geraakt. Bodh Gaya is een van de voornaamste heilige plaatsen voor de boeddhisten.
Twee andere explosieven werden onschadelijk gemaakt, waaronder een bij het 24 meter hoge standbeeld van de Boeddha. De voor boeddhisten heilige bodhiboom, waaronder Boeddha in 531 voor Christus de verlichting bereikte, is bij de aanslagen niet beschadigd geraakt, aldus de politiechef van de staat Bihar.
De tempel van Bodh Gaya, gelegen op 110 kilometer ten zuiden van Patna, de hoofdstad van de staat Bihar, staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Naast de bodhiboom en het grote Boeddhabeeld, bevinden zich talrijke altaren in het heiligdom.
De Indische premier Manmohan Singh zei zondag nog dat ‘aanslagen tegen heilige plaatsen nooit getolereerd worden’. Minister van Binnenlandse Zaken Anil Goswami zegt niet te weten of het om een terroristische aanslag gaat, omdat de explosies niet zijn opgeëist. Aanslagen tegen boeddhisten komen zelden voor in India, maar de laatste tijd hebben er wel geweldplegingen plaatsgevonden tussen boeddhisten en moslims in Birma, Sri Lanka en Bangladesh.
Naar aanleiding van de aanslagen hebben de politie en eigen veiligheidsdiensten van de Tibetaanse regering in ballingschap de bewaking van andere tempels en Tibetaanse gebouwen in India opgeschroefd. Dharamsala is de thuisbasis van de veertiende Dalai Lama, Tenzin Gyatso en de 17e Karmapa, Ogeyn Trinley Dorje. De Dalai Lama, die momenteel op bezoek is in Byalakuppe, heeft zijn privéwoning in Dharamsala, terwijl de Karmapa in het Gyutoklooster van Sidhbari, in de buurt van Dharamsala woont.
Andere prominente kloosters, met inbegrip van Kirtiklooster in Dharamsala en het Palpung Sherabling klooster van Bhattu in Baijnath, zijn ook extra waakzaam. De politie heeft er extra manschappen ingezet. Bezoekers worden gefouilleerd en elektronische camera’s en andere apparatuur zijn er verboden. Veiligheidsdiensten analyseren de situatie. Vandaag zijn er gesprekken gevoerd met de veiligheidsdienst van de Tibetaanse regering in ballingschap om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
De Tibetaanse regeringsleider in ballingschap Lobsang Sangay heeft zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie betuigd. Naast de gewonden is er ook schade toegebracht aan het tempelcomplex.
Bron BDN.