De voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden Nancy Pelosi (82) heeft een lange geschiedenis in het provoceren van Peking over democratie en mensenrechten, onder andere door regelmatige ontmoetingen met de verbannen spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama.
Pelosi, ’s lands machtigste wetgever, wakkerde dinsdag de spanningen in de betrekkingen tussen de V.S. en China aan toen ze naar Taiwan vloog. Pelosi heeft tijdens haar lange carrière herhaaldelijk actie ondernomen om Peking aan te pakken op het gebied van mensenrechten en democratie.
Als junior congreslid was ze zeer uitgesproken over het harde optreden op 4 juni 1989 in Tiananmen tegen pro-democratische demonstranten in Peking. Ze noemde het een schokkende ‘massamoord’ en beschuldigde de Chinese veiligheidsdiensten van het uitvoeren van ‘geheime executies’. De mensenrechten van de mensen in China zijn geen binnenlandse aangelegenheid. Ze zijn van belang voor mensen over de hele wereld’, verklaarde ze.
Sindsdien is Pelosi een luis in de pels van Peking, ontmoette regelmatig politieke en religieuze dissidenten, evenals de Dalai Lama. Twee jaar na het optreden op het Plein van de Hemelse Vrede bezocht zij China met twee andere leden van het Congres op een officiële uitnodiging. Ze maakte haar gastheren boos door het beroemde plein te bezoeken en bloemen te leggen bij een martelaarsmonument met een spandoek met de tekst: ‘Voor hen die stierven voor de democratie in China’.
Een van de eerste buitenlandse reizen die zij ondernam nadat zij tot parlementsvoorzitter was opgeklommen, was het leiden van een delegatie van het Congres naar Dharamsala, India, voor een ontmoeting met de Dalai Lama, die zij een jaar eerder in Washington had ontvangen. Ze zei dat ze daar was om ‘het heldere licht te laten schijnen op de waarheid van wat er in Tibet gebeurt’, waar Peking ervan wordt beschuldigd de plaatselijke cultuur zwaar te onderdrukken.