De militaire leiders in het overwegend boeddhistische Birma hebben aangekondigd dat de noodtoestand in het land met zes maanden zal worden verlengd. Nadat opperbevelhebber-generaal Min Aung Hlaing in februari 2021 via een staatsgreep de macht had gegrepen en de democratisch verkozen regering van staatsraad Aung San Suu Kyi had afgezet, riep de regerende Raad voor het Staatsbestuur (SAC) voor het eerst de noodtoestand uit.
Volgens de staatsmedia zal de opperbevelhebber de noodtoestand verlengen nadat de nationale defensie- en veiligheidsraad van het leger het voorstel ‘unaniem heeft gesteund’. Het besluit volgt op de aankondiging van de SAC vorige maand van de executie van vier anti-coup activisten, onder wie een naaste bondgenoot van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, zelf ook veroordeeld tot tientallen jaren celstraf hetgeen werd veroordeeld door mensenrechtenorganisaties en landen waaronder de Verenigde Staten, Japan, en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties.
Volgens een woordvoerder van de activistengroep Justice For Myanmar, mist de uitbreiding van de noodtoestand een wettelijke basis. Hij noemt het van het grootste belang dat de internationale gemeenschap deze schijnvertoning verwerpt en de junta ter verantwoording roept voor haar voortdurende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.