Naar aanleiding van het doden van de Tibetaan Tsultrim Nomjour Tsang (32), waarvoor drie Chinese mannen zijn gearresteerd, op 11 juli in Normandië, namen gisteren vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap deel aan een stille mars in Parijs om het geweld af te keuren en een eerbetoon te brengen aan het slachtoffer.
Deze werd een fatale steekwond toegediend voor het restaurant Les Delices d’Asie in Saint-Leonoard , waar hij een week in dienst was. De verdachten zijn twee managers van het etablissement en een werknemer. Ze zijn aangeklaagd voor opzettelijke doodslag en opgesloten in het kader van het onderzoek dat geopend werd door de openbare aanklager van Le Havre.
Naar schatting 7000 Tibetanen uit heel Europa – België, Zwitserland, en Spanje verzamelden zich gisteren in Parijs met boeketten bloemen, voor een mars van ongekende omvang. ‘Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt,’ zei de vertegenwoordiger van de Dalai Lama in Europa, Monde Rigzin Genkhang.
Honderden Tibetanen, die de reis hadden gemaakt vanuit Parijs, Rennes, Nantes, Marseille of Toulouse, bezochten de plaats delict vorige week donderdag al om het eerste eerbetoon te brengen, maar toen ze hoorden dat het lichaam van hun landgenoot door de aanvallers in een plastic zak bij de vuilnisruimte was geplaatst en sporen van bloed ontdekten begonnen de demonstranten het restaurant te plunderen, zo melden lokale media.
Volgens zijn weduwe is Tsultrim, zoals veel Tibetanen, zijn land ontvlucht en in 2019 in Frankrijk aangekomen. Het misdrijf heeft de Tibetaanse gemeenschap diep geschokt, omdat ze spreken van één gebeurtenis te veel, in een steeds meer gespannen politieke context waarin Peking de druk op de diaspora opvoert. Ze zeggen dat ze uit Tibet zijn gevlucht om politieke redenen, om zich bij een vrij land aan te sluiten. Dat de verdachten Chinezen zijn is een zware klap voor de Tibetaanse gemeenschap. Het probleem van de jongeren die in Frankrijk aankomen is dat ze de taal niet spreken en vaak de enige oplossing hebben om in Chinese restaurants te werken waar ze niet altijd goed behandeld worden.
Dat de Chinezen Tibetanen doden in Tibet, bezet gebied, wordt heel gewoon gevonden. In Frankrijk, in Europa, is dit een primeur. Het is moeilijk te zeggen of dit een racistische daad is. Maar Tibetanen vragen al zestig jaar om gerechtigheid voor Tibet , en nu er een vorm van urgentie is, hebben wij een stap gezet. Wij zijn een geweldloos volk en wij eisen gerechtigheid, zeggen demonstranten.