Staatssecretaris Sander Dekker (Media) voelt er wel wat voor om met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) prestatieafspraken te maken over levensbeschouwelijke programma’s. Hij denkt daarbij aan een maximaal bedrag van negen miljoen euro.
In de plannen van Dekker wordt het aantal omroepen van 21 naar acht teruggebracht. Daardoor zullen omroepen zoals de boeddhistische omroep verdwijnen. CDA en Christen Unie willen een garantie dat levensbeschouwelijke programmering binnen de publieke omroep behouden zullen blijven. Daarvoor zou een budget beschikbaar moeten zijn van negen miljoen euro.
De staatssecretaris vindt dat wel het maximaal haalbare. De kleine levensbeschouwelijke omroepen hadden berekend dat er een bedrag van vijftien miljoen euro zou overblijven, als ze na 2015 niet meer bestaan. Eerder al hadden PvdA en SP aangegeven niet ongevoelig te zijn om geld opzij te zetten voor het maken van levensbeschouwelijke programma’s.
Bron ANP
Joop Romeijn zegt
Het zou mooi zijn als er na 2015 levensbeschouwelijke en dus ook boeddhistische programma’s door de publieke omroep uitgezonden kunnen gaan worden.
Het BD zegt in de kop van dit artikel ‘.. op tv ‘, het gaat echter nadrukkelijk ook om de radio .
Eerlijk gezegd zijn de programma’s van de BOS-radio de afgelopen jaren altijd sterk levensbeschouwelijk (boeddhistisch dus) geweest, veel meer dan de BOS-televisie-programma’s die vaak algemeen-esthetisch waren.
Dus als we mogen kiezen: continueer maar de radio, liever dan de tv. Een interview op de BOS-tv met Ritskes zou er nooit gekomen zijn bijvoorbeeld.
Of het de BOS moet zijn die de doorstart maakt? (Als het doorgaat natuurlijk, veel is nog onduidelijk). Formeel is het niet de BOS maar de BUN die de omroep-licensie heeft: de oorzaak van veel problemen.
Het lijkt verstandig de vraag wie eventueel zorg moet gaan dragen voor boeddhistische radio na 2015, nu nog open te houden. Misschien wel een nieuwe club?
Joop Romeijn zegt
Begin deze week heeft de Kamer over de wijziging van de Mediawet gestemd. Levensbeschouwelijke omroepen zoals de BOS verdwijnen definitief na 2015. Daar staan twee (kleinere) mogelijkheden tegenover:
(1) Er is een motie aangenomen om “… vast te leggen dat vanuit het budget voor versterking van het media-aanbod 9 miljoen euro per jaar aan deze levensbeschouwelijke programma’s wordt besteed op basis van de door het Commissariaat voor de Media gehanteerde verdeelsleutel.”
Ik zou zeggen: laten we als boeddhisten vooral inzetten op radio-programma’s voor ‘ons’ deel, en niet zozeer op televisie.
(2) Er is een amendement aangenomen zodat er nieuwe (levensbeschouwelijke) aspirant-ledenomroepen kunnen komen. Minimaal 50.000 leden zijn dan nodig.
De humanisten zijn al begonnen met een ledenwerfcampagne.
Het aantal boeddhisten (en mensen met daadwerkelijke affiniteit) is daarvoor toch ook voldoende? Georganiseerden en ongeorganiseerden samen. De vraag is echter hoe hen te mobiliseren. De kunst zal vooral zijn met een goed verhaal te komen. Of hoeft het allemaal niet zo nodig? En wie moet dan doen?
Joop Romeijn zegt
Mijn reactie van eergisteren heb ik uitgewerkt tot twee concrete voorstellen, plus een oproep.
Dit is m’n vandaag geplaatste blog, klik op m’n naam.
De voorstellen zijn:
1. Wij kunnen de NPO en de betrokken omroepen ten behoeve van de prestatieovereenkomst 2016–2020 suggesties doen over de invulling van het boeddhistische deel van de 9 miljoen.
2. Wij kunnen gaan proberen een boeddhistische aspirant-ledenomroep te starten, daarvoor zijn 50.000 leden nodig.
De oproep is gericht aan wat ik hierboven ‘wij’ noem: mensen van het BoeddhistischDagblad, Boeddhistische Unie Nederland, Nederlandse Boeddhisten Netwerk, OpenBoeddhisme en een aantal boeddhistische bloggers waaronder ikzelf. Maar ook aan andere enthousiaste mensen.
Ik zal het aan een aantal van deze mensen ook rechtstreeks vragen.
Joop Romeijn zegt
Uit de respons op mijn ‘oproep ‘ (en het ontbreken er van) leid ik af dat:
– De kans dat er een boeddhistisch (aspirant-)ledenomroep komt, lijkt me uitgesloten; de mensen zijn er niet, de wil is er niet en het organisatorisch vermogen is er niet.
– De kans dat door mij met name genoemde partijen gaan samenwerken, lijkt me zeer klein, waar dan ook over.
– De manier van besteden van de 9 miljoen (per jaar, vanaf 2016) leeft nog volstrekt niet.
– Relatief nog het meest lijkt het te leven bij de BOS-Radio.
Om op het laatste punt door te gaan: In de systematiek van het Commissariaat voor de Media hebben de boeddhisten ongeveer een aantal van 7 procent van de ‘levensbeschouwelijken’, ruim zeshonderd duizend van de negen miljoen euro per jaar dus.
De staatssecretaris heeft de Raad voor Cultuur begin juli advies gevraagd inzake de toekomst van de publieke omroep. Eén van de vragen is: “ Op welke manier kan de publieke omroep speciale aandacht besteden aan de culturele en levensbeschouwelijke programmering? ”
Voor mij staan twee punten vast:
– Het zou dom zijn als de boeddhisten (wie dan ook) zouden wachten tot 2015 of tot het uitkomen van bovengenoemd advies om te gaan lobbyen over de invulling ervan.
– Het zou naïef en ongewenst zijn dit aan BUN en/of BOS over te laten.